Θετική καταρχάς η Τουρκία στην επιστροφή περιουσιών στην Αμμόχωστο

0

Θετικά φέρεται να αντιμετωπίζει η Άγκυρα το ενδεχόμενο επιστροφής ακίνητων περιουσιών ελληνοκυπρίων, που βρίσκονται στην πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσια) αλλά και σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις παρατηρήσεις της επιτροπής αποζημιώσεων που απέστειλε η Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της εξέτασης 19 ελληνοκυπριακών προσφυγών, που δεν δεσμεύονται από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση Δημόπουλος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία εγγράφως κάνει λόγο για αποκατάσταση περιουσιών εντός του Βαρωσίων και εντός στρατιωτικών ζωνών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, στις παρατηρήσεις της, η επιτροπή αποζημιώσεων επισημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες περιουσίες, επειδή δεν έχουν παραχωρηθεί σε νέους χρήστες λόγω των στρατιωτικών απαγορεύσεων, η θεραπεία της αποκατάστασης παραμένει στο τραπέζι, αν και εφόσον ο ιδιοκτήτης δεν προτιμήσει τις εναλλακτικές της χρηματικής αποζημίωσης ή της ανταλλαγής.
Επιπλέον, η Άγκυρα φέρεται να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η θεραπεία της αποκατάστασης για τέτοιου είδους ακίνητες περιουσίες να αφορά ακόμα και άμεση επιστροφή, “είτε άμεσα είτε μετά τη λύση του Κυπριακού ζητήματος”.

Σχόλια