Θετικός αλλά με επιφυλάξεις ο Μπους για το κλείσιμο του Γκουαντάναμο

0

Ο Τζορτζ Μπους δήλωσε από τη Βιέννη ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν τη βάση του Γκουαντάναμο αναγνωρίζοντας τις ενστάσεις της Ευρώπης. Δεσμεύθηκε για την έκδοση κρατουμένων στην πατρίδα τους, τόνισε όμως πως υπάρχουν «στυγνοί δολοφόνοι» που πρέπει να δικαστούν από τα αμερικανικά δικαστήρια.

«Καταλαβαίνω τις ανησυχίες. Θα ήθελα να κλείσω το Γκουαντάναμο. Θα ήθελα να τελειώσω με αυτό» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος για να συμπληρώσει όμως πως υπάρχουν κρατούμενοι, «στυγνοί δολοφόνοι», που πρέπει να δικαστούν σε αμερικανικά δικαστήρια. «Θα σκοτώσουν εάν αφεθούν στο δρόμο» τόνισε.

Στην παρούσα φάση μόνο δέκα κρατούμενοι βρίσκονται ενώπιον στρατοδικείων και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ πρόκειται να αποφανθεί έως τα τέλη του μήνα για τη νομιμότητα αυτών των δικαστηρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη πως 200 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο έχουν απελευθερωθεί και επαναπατριστεί, και εκ των 460 που απομένουν οι περισσότεροι προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν.

Ο Μπους δήλωσε ακόμη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες διαπραγματεύονται με τις χώρες καταγωγής των κρατουμένων για την έκδοσή τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δεχθεί να απελευθερώσει οποιονδήποτε χωρίς συμφωνία με τις χώρες αυτές.