Θύμα βασανιστηρίων του κανταφικού καθεστώτος στρέφεται νομικά κατά του Βρετανού πολιτικού Τζακ Στρο

0

Αγωγή κατά του πρώην Βρετανού Υπουργού Δικαιοσύνης, Τζακ Στρο, άσκησε ένας στρατιωτικός αξιωματούχος από τη Λιβύη, ισχυριζόμενος ότι ο Στρο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παράνομη μεταφορά του στη Λιβύη, όπου βασανίστηκε από το καθεστώς του Καντάφι.

Ο στρατιωτικός Abdel Hakim Belhadj και η σύζυγός του είχαν μεταφερθεί στη Λιβύη το 2004 ως κρατούμενοι και εκεί φαίνεται ότι υπήρξαν θύματα βασανιστηρίων από πρώην μέλη του κανταφικού καθεστώτος. Ο άνδρας αποφάσισε να στραφεί νομικά κατά του Βρετανού πολιτικού μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της εφημερίδας “Sunday Times” ότι ο Τζακ Στρο υπέγραψε τα σχετικά έγγραφα που επέτρεψαν την παράνομη μεταφορά του στη χώρα. Η μεταφορά έγινε με συνεργασία της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας και της CIA.

Ο ενάγων διεκδικεί αποζημίωση για την βλάβη που υπέστη από το γεγονός, ενώ ζήτησε από τον Στρο να δώσει εξηγήσεις για την πράξη του. Εξάλλου, όπως δήλωσε σε ΜΜΕ βασικό κίνητρο της αγωγής του ήταν όχι η χρηματική ικανοποίηση, αλλά η ανάγκη να γίνει γνωστή η ιστορία και να παραδεχθεί ο πρώην Υπουργός την εμπλοκή του σε αυτήν. Πάντως, η υπόθεση δεν είναι καθόλου «αθώα», αφού αν προκύψουν επαρκείς ενδείξεις, ενδέχεται ο Στρο να αντιμετωπίσει ποινική δίωξη.
 

Σχόλια