Θύμα της επαγγελματικής του δραστηριότητας ο Ρώσος δικηγόρος, Στάνισλαβ Μαρκέλοφ

0

Επαγγελματικοί λόγοι κρύβονται πίσω από τη χθεσινή δολοφονία του 34χρονου Ρώσου δικηγόρου, Στάνισλαβ Μαρκέλοφ σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της εισαγγελίας της Μόσχας.

Ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ, ο οποίος εξειδικευόταν σε υποθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Τσετσενία δολοφονήθηκε χθες από άγνωστο αμέσως μετά το τέλος συνέντευξης Τύπου. Νεκρή είναι και η δημοσιογράφος που τον συνόδευε και τραυματίστηκε θανάσιμα στο ίδιο περιστατικό.

“”Από την έρευνα εικάζεται ότι ο φόνος διαπράχθηκε από έναν επαγγελματία δολοφόνο ή από κάποιο μεμονωμένο εγκληματία που δεν συμφωνούσε με τις απόψεις που εξέφραζε δημόσια ο Μαρκέλοφ στο πλαίσιο της δραστηριοποίησής του στον τομέα της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων””, αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής της εισαγγελίας που διεξάγει τις σχετικές έρευνες.

Ο Στάνισλαβ Μαρκέλοφ ήταν δικηγόρος της οικογένειας νεαρής Τσετσένας που δολοφονήθηκε από Ρώσο αξιωματικό κατά τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας.

Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Μαρκέλοφ καταδίκασε την πρόωρη απελευθέρωση του πρώην συνταγματάρχη Γιούρι Μπουντάνοφ.

«Μετά τη συνέντευξη Τύπου, αναχώρησε και στη συνέχεια δέχθηκε επίθεση. Δεν είχε εκφράσει καμία απειλή, ώστε να αποτελέσει στόχο», δήλωσε υπεύθυνος του κέντρου στο οποίο είχε μιλήσει προτού δολοφονηθεί ο δικηγόρος.

Εν τω μεταξύ, η εκπαιδευόμενη δημοσιογράφος Αναστάσια Μπαμπούροβα που προσπάθησε να παρέμβει όταν πυροβολήθηκε ο Μαρκέλοφ τραυματίστηκε και εξέπνευσε λίγη ώρα αργότερα στο νοσοκομείο, όπως ανέφερε ο εκδότης της εφημερίδας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ρία – Νομπόστι ο Μαρκέλοφ σκόπευε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της απελευθέρωσης του Μπουντάνοφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο δολοφονηθείς δικηγόρος είχε, επίσης, εκπροσωπήσει τη δημοσιογράφο της εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα Αννα Πολιτκόφσκαγια που είχε γράψει άρθρα για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ρωσικές δυνάμεις στην Τσετσενία.

Η Πολιτκόφσκαγια δολοφονήθηκε το 2006.

Σχόλια