Αθέτησε τα καθήκοντά της η Εντίθ Κρεσόν

0

Με απόφασή του το Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε χθες ότι η πρώην Γαλλίδα πρωθυπουργός Εντίθ Κρεσόν αθέτησε τα καθήκοντά της κατά τη διάρκεια της θητείας της στην Κομισιόν διορίζοντας ως σύμβουλο τον οδοντίατρό της.

Το Δικαστήριο όμως , αποφάσισε να μην στερήσει από την Κρεσόν το συνταξιοδοτικό της δικαίωμα, όπως είχε ζητήσει η Κομισιόν, με το επιχείρημα ότι η δημόσια καταδίκη για την αθέτηση των καθηκόντων της κρίνεται αρκετή για να τιμωρηθεί.

Η Κομισιόν ανέλαβε νομική δράση κατά της Κρεσόν, που είχε υπηρετήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1995 έως το 1999, με αίτημα να της αφαιρεθεί το δικαίωμα σύνταξης, που υπολογίζεται γύρω στις 3.600 ευρώ το μήνα, με την κατηγορία του νεποτισμού.

Η υπόθεση της Κρεσόν εντάσσεται στο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου παραίτηση ολόκληρης της Κομισιόν της οποίας ηγείτο ο Ζακ Σαντέρ το 1999, υπό την απειλή πρότασης μομφής από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι Βελγικό δικαστήριο απεφάνθη το 2004 ότι δεν υπήρχε λόγος επιβολής κυρώσεων κατά της Κρεσόν, αφότου μέλος του Κοινοβουλίου κατέθεσε αγωγή εναντίον της. Ομως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την έκρινε ένοχη για σοβαρή αθέτηση καθηκόντων με βάση την κοινοτική συνθήκη.

Σχόλια