Αθήνα καλεί Άγκυρα για τα δικαιώματα Ελλήνων της Τουρκίας

0

Να επιτρέψει στα παιδιά των Ελλήνων πολιτών, που εργάζονται στην Κωνσταντινούπολη, να φοιτούν στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, ζητεί, μεταξύ άλλων, από την Άγκυρα, ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος επισημαίνει ότι προς το παρόν μόνο παιδιά των υπαλλήλων του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη επιτρέπεται να φοιτούν σε αυτά.
Η σχετική παραίνεση έρχεται την ώρα που δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, τομέα για τον οποίο η γειτονική χώρα έχει δεχθεί έντονες επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα κατά το πρόσφατο παρελθόν. Στο κείμενο επισημαίνεται σχετική πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα, γεγονός για το οποίο το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συγχαίρει την Άγκυρα, καθίσταται, ωστόσο σαφές, ότι είναι ανάγκη να γίνουν περισσότερα βήματα.
Η Ελλάδα ζητεί από τη γείτονα να άρει τις επιφυλάξεις της και τις δηλώσεις, που έχει επισυνάψει στο άρθρο 22 της Διεθνούς Σύμβασης για την εξάλειψη Κάθε Μορφής Φυλετικών Διακρίσεων, για τον εδαφικό περιορισμό στην εφαρμογή της Σύμβασης. Επιπλέον, η Αθήνα αξιώνει από την Άγκυρα να λάβει μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση εχθρικής συμπεριφοράς κατά ατόμων που ανήκουν σε μη μουσουλμανικές μειονότητες, με προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών, των σωμάτων ασφαλείας και των δημόσιων λειτουργών. Η Τουρκία, παράλληλα, καλείται να μεριμνήσει για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες,όπως η απαγόρευση της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, και των προβλημάτων που αφορούν το δικαίωμα των ιδιοκτησίας, όπως τις ιδιοκτησίες των Ελληνορθόδοξων Ιδρυμάτων, που έχουν κατασχεθεί από το κράτος και πουληθεί σε τρίτα μέρη.
Την ίδια ώρα, ο έλληνας εκπρόσωπος στον ΟΗΕ ζητεί από τη γειτονική χώρα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, μεταξύ των οποίων την απόφαση που αφορά το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου, που ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και τις αποφάσεις που αφορούν σε πολλές παραβιάσεις άρθρων της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Κύπρο. Τέλος, καλεί την Άγκυρα να επιστρέψει τις ιδιοκτησίες των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο και την Τένεδο, που απαλλοτριώθηκαν για υποτιθέμενους σκοπούς, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν.

Σχόλια