Αθώοι δήλωσαν στο ΔΠΔ οι κατηγορούμενοι για τη σφαγή του Βούκοβαρ

0

Αθώοι δηλώνουν οι τρεις πρώην αξιωματικοί του γιουγκοσλαβικού στρατού κατά την έναρξη της δίκης ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία( ICTY) για τη σφαγή αιχμαλώτων πολέμου σε νοσοκομείο του Βούκοβαρ της Κροατίας, όταν η πόλη έπεσε στα χέρια των Σέρβων το Νοέμβριο του 1991.

Οι κατηγορούμενοι είναι οι Μίροσλαβ Ράντιτς, Βέσελιν Σλιβάνκανιν και Μίλε Μρίκσιτς. Κατηγορούνται από το ICTY για συνέργεια στη δολοφονία περίπου 250 Κροατών που είχαν αναζητήσει άσυλο στο νοσοκομείο της κροατικής πόλης.

Κατά την έναρξη του πολέμου στην Κροατία, εκατοντάδες πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ. Ο γιουγκοσλαβικός στρατός απομάκρυνε διά της βίας 400 Κροάτες και άλλους μη Σέρβους από το νοσοκομείο και τους παρέδωσε στις δυνάμεις των σέρβων ατάκτων, που τους ξυλοκόπησαν σε ένα υπόστεγο στην Οβτσάρα.

Περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών (τουλάχιστον οι 264) στοιβάχτηκαν στη συνέχεια σε οχήματα και μεταφέρθηκαν σε απομονωμένη τοποθεσία για να δολοφονηθούν και να ενταφιαστούν σε ομαδικούς τάφους. Οι εισαγγελείς της Χάγης υπογραμμίζουν ότι οι Μίροσλαβ Ράντιτς, Βέσελιν Σλιβάνκανιν και Μίλε Μρίκσιτς όφειλαν να γνωρίζουν ποια θα ήταν η τύχη των αιχμαλώτων.

Σχόλια