Αθώος δήλωσε ενώπιον της Χάγης ο πρώην αρχηγός της σερβοβοσνιακής αστυνομίας

0

Αθώος δήλωσε ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο πρώην αρχηγός της σερβοβοσνιακής αστυνομίας Λιούμπομιρ Μπορόβτσανιν, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Ειδικότερα, ο Μποροβτσάνιν, ο οποίος παραδόθηκε από τη Σερβία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο την 1η Απριλίου, αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες, μία για συμμετοχή σε γενοκτονία, τέσσερις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και μία για παραβίαση του δικαίου και των εθίμων πολέμου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε το 2002 ο Μπορόβτσανιν ως διοικητής μονάδας των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας συμμετείχε στη συστηματική εξόντωση 7.000 μουσουλμάνων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα.

Σημειώνεται ότι άλλοι τέσσερις στρατιωτικοί των σερβοβοσνιακών δυνάμεων που κατηγορούνται για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα έχουν παραδοθεί το τελευταίο διάστημα στη Χάγη και συγκεκριμένα οι Λιούμπισα Μπεάρα, Ντράγκο Νίκολιτς, Βίνκο Παντούρεβιτς και Βούγιαντιν Πόποβιτς.

Σχόλια