Αθώος ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς

0

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία αθώωσε σήμερα τον πρώην πρόεδρο της Σερβίας Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο οποίος κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο του Κοσόβου (1998-1999).
“”Η δικαστική έδρα σας κρίνει αθώο και για τις πέντε κατηγορίες που σας έχουν απαγγελθεί””, δήλωσε ο δικαστής Ίαν Μπόνομι κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.
Ο ίδιος διέταξε την απελευθέρωσή του. Ο Μιλουτίνοβιτς και πέντε συγκατηγορούμενοι προσήχθησαν σε δίκη τον Ιούλιο του 2006 κατηγορούμενοι για τον εκτοπισμό δια της βίας 800.000 αμάχων και τον φόνο εκατοντάδων πολιτών από τις σερβικές δυνάμεις στο Κόσοβο το 1999.
Παράλληλα το ΔΠΔ καταδίκασε τον πρώην αντιπρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Νικόλα Σαΐνοβιτς, τον πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Νεμπόσια Πάβκοβιτς και τον στρατηγό Σρέτεν Λούκιτς σε 22ετή κάθειρξη για τα εγκλήματα αυτά.
Οι δύο άλλοι κατηγορούμενοι, ο πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού Ντράγκολιουμπ Οϊντάνιτς και ο στρατηγός Βλάντιμιρ Λαζάρεβιτς, καταδικάστηκαν σε 15ετή κάθειρξη.
Οι έξι κατηγορούμενοι είχαν δηλώσει αθώοι στις κατηγορίες που τους είχαν απαγγελθεί.

Σχόλια