Αθώωση θανατοποινίτη μετά από εξέταση DNA

0

Ελεύθερος πρόκειται να αφεθεί θανατοποινίτης στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχοντας εκτίσει 15 χρόνια φυλάκισης, αποδείχθηκε αθώος μετά από στοιχεία που προέκυψαν κατόπιν εξέτασης DNA.
 
Ο 38χρονος σήμερα Damon A. Thibodeaux είχε καταδικαστεί για το βιασμό και τη δολοφονία της 14χρονης ξαδέλφης του. Μετά από πολύωρη κατάθεση, είχε αναγκαστεί να ομολογήσει την τέλεση της πράξης και η ομολογία του αποτέλεσε τη βάση της καταδίκης του.  Μετά από περίπου μια δεκαετία, οι δικηγόροι του ισχυρίστηκαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και αποδείξεις για την καταδίκη του επαναφέροντας την υπόθεση στο προσκήνιο.
 
Μετά  από την εξέταση DNA που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε ότι πράγματι ο Thibodeaux δεν ήταν ο δράστης και ο δικαστής ακύρωσε την εκτέλεση της ποινής του. Ο ίδιος μάλιστα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου της Λουιζιάνα, δήλωσε ότι νιώθει ελεύθερος και ότι δεν τόλμησε να παραιτηθεί ούτε μια στιγμή ενώ τόνισε ότι αυτό που έχει ανάγκη είναι να ηρεμήσει, να αφήσει πίσω του τα χρόνια που πέρασε ως θανατοποινίτης και να επανέλθει στην κοινωνική ζωή.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον 300ο κρατούμενο και τον 18ο θανατοποινίτη, ο οποίος αθωώνεται μετά από  εξέταση διασταύρωσης του γενετικού υλικού.