Αθώωση του Haradinaj από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη πρ. Γιουγκοσλαβία

0

Το δικαστήριο (ICTY – International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia) διέταξε την άμεση απελευθέρωση των πρώην κατηγορουμένων. Ο Haradinaj και οι στρατιωτικοί Idriz Balaj και Lahi Brahimaj κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου τα οποία διέπραξαν οι ίδιοι ή άτομα υπό την εποπτεία τους στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου το 1998.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο διερευνούσε τυχόν ποινικές ευθύνες των κατηγορουμένων για τα γεγονότα του 1998 στο χωριό Jablanica, όπου περίπου 16 άνθρωποι απήχθησαν, κρατήθηκαν και βασανίστηκαν από παράρτημα του Απελευθερωτικού Στρατού. Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για την δεύτερη φορά που οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι αθωώνονται από το δικαστήριο. Είχε προηγηθεί μία δίκη το 2008 για τις ίδιες κατηγορίες.

Τότε το δικαστήριο είχε απαλλάξει τους κατηγορουμένους λόγω έλλειψης αποδείξεων, δύο χρόνια μετά όμως το Τμήμα Εφέσεων αποφάσισε την εν μέρει επανάληψη της δίκης, με το σκεπτικό ότι δεν διασφαλίστηκαν κάποιες μαρτυρικές καταθέσεις ενδεχομένως σημαντικές για την ορθή διάγνωση της ενοχής των κατηγορουμένων.

Σχόλια