«Ίδια με το ευρωσύνταγμα» η Αναθεωρητική Συνθήκη

0

Οι Βρετανοί βουλευτές δε βρίσκουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του κειμένου της Αναθεωρητικής Συνθήκης και του ευρωσυντάγματος, το οποίο απερρίφθη στα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν στην Ολλανδία και στη Γαλλία το 2005.
Εν αντιθέσει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Καζίνσκι, έκανε λόγο για συμβιβασμό όσον αφορά την Αναθεωρητική Συνθήκη, τονίζοντας ότι αποδέχεται πλέον να συμπεριληφθεί ο λεγόμενος «συμβιβασμός των Ιωαννίνων» σε συμπληρωματικό πρωτόκολλο.
Ο «συμβιβασμός των Ιωαννίνων», ο οποίος πήρε το όνομά του από σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί ελληνικής προεδρίας, είναι ένας περίπλοκος μηχανισμός που προβλέπει προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων της ΕΕ όταν υπάρχει μια επαρκής μειοψηφία χωρών που διαφωνούν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των «27» κρατών μελών θα εξετάσουν το κείμενο της νέας συνθήκης στις 15 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Το κείμενο θα υποβληθεί στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της Λισσαβόνας, στις 18-19 Οκτωβρίου.
Οι Βρετανοί βουλευτές, ιδίως από το στρατόπεδο των Συντηρητικών, υποστηρίζουν ότι το 90% του κειμένου είναι ίδιο με το προηγούμενο, με το οποίο επίσης διαφωνούσαν.
Στο εν λόγω συμπέρασμα κατέληξε η αρμόδια διακομματική επιτροπή, η οποία συστάθηκε για να εξετάσει το νέο κείμενο.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν έχει ξεκαθαρίσει ότι και στο νέο κείμενο η Βρετανία διατηρεί στο ακέραιο τις ενστάσεις της σε θέματα όπως η φορολογική πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η εξωτερική πολιτική και η δικαιοσύνη.

Σχόλια