«Αδιανόητη η προοπτική μιας δίκαιης δίκης» λεει ο Καρατζιτς

0

Γραπτή δήλωση προς το ICTY κατέθεσε ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, κάνοντας λόγο για «κυνήγι μαγισσών» από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την προοπτική μίας δίκαιης δίκης.

Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας αναφέρει ότι έχει ήδη χαρακτηριστεί εγκληματίας πολέμου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, γεγονός που καθιστά «αδιανόητη» μία αθώωση του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Υποστηρίζει δε ότι η άφιξή του στο ICTY συνοδεύτηκε από πολλές σημαντικές παρατυπίες, μια από τις οποίες, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στη δήλωσή του, είναι: «το κυνήγι μαγισσών από τα μουσουλμανικά μέσα ενημέρωσης πριν ακόμα αρχίσει η ένοπλη σύγκρουση, που με ανακήρυξε εγκληματία πολέμου σε μία εποχή κατά την οποία τα μοναδικά θύματα ήταν οι Σέρβοι».

Παράλληλα επιμένει ότι δέχθηκε πρόταση ασυλίας από τον τότε Αμερικανό μεσολαβητή Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον οποίο και κατηγορεί ότι επεδίωξε τον θάνατό του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Το 1996, εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ έκανε μία προσφορά σε υπουργούς και κρατικούς λειτουργούς που ήταν οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποί μου, δεσμευόμενος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να μη δικαστώ από το δικαστήριο αυτό» δηλώνει.

Και κατηγορεί τον Χόλμπρουκ ότι σε επόμενη φάση επεδίωξε το θάνατό του. «Ανίκανος να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει για λογαριασμό των Ηνωμένων Πολιτειών, [ο Χόλμπρουκ] πέρασε στο σχέδιο Β -την εξόντωση του Ράντοβαν Κάρατζιτς» αναφέρει.

Ο Ρίτσαρντ Χόλμπουρκ από πλευράς του διέψευσε την υποβολή οποιασδήποτε πρότασης ασυλίας στον Κάρατζιτς, λέγοντας: «Ποιον θα πιστέψετε; Έναν από τους χειρότερους κατά συρροή δολοφόνους στην ιστορία ή την αμερικανική κυβέρνηση;». Ο τότε μεσολαβητής των ΗΠΑ τονίζει ότι «μία τέτοια συμφωνία θα ήταν ανήθικη και δεν υπήρξε».

Σχόλια