«Άμεσα μέτρα» κατά του οργανωμένου εγκλήματος ζητά η Κομισιόν από τη Βουλγαρία

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδίκασε τις δολοφονίες σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών δύο σημαινόντων προσώπων της βουλγαρικής κοινωνίας και απηύθυνε έκκληση για τη λήψη «άμεσων μέτρων» για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος.

Την Κυριακή το βράδυ ο Μπόρισλαβ Γκεοργκίεφ, διευθύνων σύμβουλος του σταθμού πυρηνικής ενέργειας Κοζλοντούι δέχθηκε πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του στη Σόφια και ο Γκεόργκι Στόεφ, συγγραφέας και πρώην σωματοφύλακας δέχθηκε επίθεση σε πάρκο της βουλγαρικής πρωτεύουσας.

Ο Στόεφ έγραφε βιβλίο για το οργανωμένο έγκλημα στη Βουλγαρία.

«Ολοφάνερα οι πρόσφατες δολοφονίες δεν είναι άλλη μια στατιστική», τόνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε, «τα τελευταία χρόνια στη Βουλγαρία αυτές οι ενέργειες σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα χωρίς να ασκούνται διώξεις».

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Βουλγαρίας δεσμεύτηκε να συγκαλέσει συνάντηση όλων των αρμόδιων αρχών για να διαπιστώσουν εάν οι εν λόγω δολοφονίες συνδέονται με τα δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σόφια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ήταν ιδιαίτερα επικριτικός: «Δεν μπορούμε συνέχεια να λέμε τα ίδια για την ανάγκη λήψης μέτρων. Οι ατέρμονες αστυνομικές έρευνες και οι καθυστερήσεις στην εκδίκαση υποθέσεων δεν έχουν σχέση με την απόδοση της δικαιοσύνης».

Σχόλια