Αϊτή: Ανάγκη ενίσχυσης των θεσμών και των αρχών του κράτους δικαίου

0

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Αϊτή, Mariano Fernandez Amunategui κάλεσε τους αρμόδιους φορείς της χώρας να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των αρχών του κράτους δικαίου και να προχωρήσουν στη δημιουργία θεσμών, που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

O Amunategui παρουσίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ένα σχέδιο συνεργασίας της τοπικής κυβέρνησης και της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση της κατάστασης στην Αϊτή (UN Stabilization Mission in Haiti-MINUSTAH) με σκοπό να μειωθεί η στρατιωτική παρουσία του ΟΗΕ στην περιοχή και σταδιακά να περάσει στις τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις η ευθύνη για την ασφάλεια στη χώρα.

Ακόμα, τόνισε την ανάγκη για τη συγκρότηση ενός μόνιμου εκλογικού συμβουλίου, η λειτουργία του οποίου θα οδηγήσει στη διεξαγωγή επίσημων εκλογικών διαδικασιών στην Αϊτή.

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ban Ki-moon σημείωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο καθώς διανύει ακόμα μια περίοδο πολιτικής αστάθειας και έλλειψης σεβασμού και εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς.