“Διφορούμενη” εντολή στην υπόθεση Ντε Μενέζες

0

Ανώτατο πρώην στέλεχος της βρετανικής αστυνομίας χαρακτήρισε “διφορούμενη” την εντολή που έδωσε η αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνη για την επιχείρηση εναντίον του 27χρονου, Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες.

Ο Βρετανός πρώην αξιωματούχος, Μπράιαν Πάντικ δήλωσε στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας ότι η υποδιοικητής της αστυνομίας, Κρεσίντα Ντικ διέταξε “να συλληφθεί ο Μενέζες. Ό,τι κι αν κάνετε μην τον αφήσετε να μπει μέσα στο σταθμό του μετρό”.

Ο 27χρονος Βραζιλιάνος πυροβολήθηκε θανάσιμα επτά φορές στο κεφάλι, ενώ επιβιβαζόταν σε συρμό του υπογείου σιδηροδρόμου στις 22 Ιουλίου 2005 από αστυνομικούς που εσφαλμένα τον αναγνώρισαν ως έναν από τους τέσσερις τρομοκράτες, οι οποίοι την προηγούμενη ημέρα είχαν προσπαθήσει να επιτεθούν στο σύστημα δημοσίων μεταφορών του Λονδίνου.

Η δικαστική έρευνα διαπίστωσε ότι η Κρεσίντα Ντικ έλαβε σειρά αποφάσεων και εντολών κατά τη διάρκεια της επιχείρησης παρακολούθησης του Ντε Μενέζες στο νότιο Λονδίνο.

Ο Μπράιν Πάντικ, ο οποίος κατέθεσε για πρώτη φορά για την υπόθεση, δήλωσε: “αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι ο επικεφαλής μιας επιχείρησης είναι αρμόδιος για να λάβει την μία και μοναδική απόφαση όταν οι αστυνομικοί βρεθούν αντιμέτωποι με ένα βομβιστή αυτοκτονίας έτοιμο να εκπυρσοκροτήσει τα εκρηκτικά που φέρει πάνω του”.

Ο Βρετανός πρώην αστυνομικός αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η πολιτική της Σκότλαντ Γιάρντ αναφέρει ρητά ότι οι αστυνομικοί πρέπει να προειδοποιούν τους υπόπτους πριν ανοίξουν πυρ ιδίως όταν δεν είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για τρομοκράτη.