Αδικο το μεταναστευτικό δίκαιο στην Ιταλία

0

Ανώτατο Δικαστήριο στη Ρώμη ανέφερε πως μεγάλο μέρος της ιταλικής νομοθεσίας που θεσπίστηκε πριν από 2,5 χρόνια και αφορά τους μετανάστες, παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται συνταγματικά στη χώρα τους όπως αυτά της ισοτιμίας και το δικαίωμα στην ελευθερία. Η προβληματική της νομοθεσίας εντοπίζεται κυρίως στο θέμα των συλλήψεων και την διαδικασία εκδόσεων των παρανόμων μεταναστών από τη χώρα.

Η νομοθεσία για τους μετανάστες σχεδιάστηκε από την κυβέρνηση του Μπερλουσκόνη, με σκοπό να διακόψουν με οιοδήποτε τρόπο την παράνομη εισαγωγή μεταναστών στη χώρα τους.

Επίσημες Αρχές, στην Ιταλία, δυσκολεύονται να αποφασίσουν για τη μοίρα 37 Αφρικανών, θύματα ναυαγίου, οι οποίοι διεσώθησαν στη θάλασσα από ένα γερμανικό πλοιάριο βοηθείας προσφύγων, οπού τους επετράπη να φτάσουν στις ακτές της Σικελίας, μετά την επίκληση του καπετάνιου για βοήθεια. Οι Αφρικανοί ζητήσανε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, αλλά είπαν ψέματα στις Ιταλικές Αρχές για την υπηκοότητά τους –είπαν πως είναι Σουδανοί από την ταραγμένη περιοχή του Νταρφουρ.

Σύντομα, οι Αφρικανοί, θα παρουσιαστούν στο Διοικητικό Δικαστήριο της Σικελίας.