Ίδρυση νέου δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο

0

Το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου ενέκρινε, την προηγούμενη Δευτέρα, την ίδρυση ενός νέου δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, το οποίο θα διερευνήσει τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Αλβανούς αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα έτη 1998 και 1999. Το κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης τα προταθέντα νομοσχέδια για την ίδρυση γραφείου Εισαγγελίας, καθώς και για τη χρηματοδότηση των συνηγόρων υπεράσπισης, όσων κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου. 

Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου (KLA), μια ομάδα ανταρτών, κυρίως Αλβανών,  οι οποίοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία από τη Σερβία, έχει κατηγορηθεί και κατά το παρελθόν για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και τον εκφοβισμό μαρτύρων. Πολλά πρώην μέλη του UCK είναι πλέον υψηλόβαθμοι αξωματούχοι στο Κοσσυφοπέδιο.

Παρά το γεγονός ότι η έδρα του νέου Δικαστηρίου θα είναι, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου στο Κοσσυφοπέδιο, οι υπηρεσίες του θα λειτουργούν στην Ολλανδία και θα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δικαστές και οι Εισαγγελείς από τους οποίους θα απαρτίζεται, θα είναι αλλοδαποί.  

Τα  εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου έχουν διωχθεί ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία  (ICTY), αλλά οι σχέσεις μεταξύ της Σερβίας και του Κοσσυφοπεδίου εξακολουθούν να είναι τεταμένες. 

Σημειώνεται ότι οι πρώτες τοπικές εκλογές διεξηχθησαν στο Κοσσυφοπέδιο το Νοέμβριο του έτους 2013, δεδομένου ότι αποσχίστηκε από τη Σερβία το 2008. Η Σερβία εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει μέχρι σήμερα την αποσχισθέν Κοσσυφοπέδιο.

Σχόλια