Αδυναμία συμμόρφωσης των ΗΠΑ με τα διεθνή πρότυπα, σχετικά με τη χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές

0

Αδυναμία συμμόρφωσης με τα διεθνή νομικά πρότυπα, σχετικά με την θανάσιμη χρήση βίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, επιδεικνύεται από όλες τις αμερικανικές Πολιτείες, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Στην εν λόγω έρευνα, αναφέρεται επίσης ότι δεκατρείς πολιτείες δεν συμμορφώνονται ούτε με τα νομικά πρότυπα του αμερικανικού Συντάγματος, ενώ σε εννέα πολιτείες δεν έχει θεσπιστεί το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
 
«Σε κανένα νόμο αμερικανικής Πολιτείας δεν θεσπίζεται η υποχρέωση ότι η θανάσιμη βία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση, αφού έχουν δοκιμαστεί πρώτα μη βίαια μέσα, ενώ στη μεγάλη πλειοψηφία των νομικών πλαισίων δεν καθιερώνεται ούτε υποχρέωση προειδοποίησης πριν τη χρήση πυροβόλων όπλων από τους αστυνομικούς», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
 
Ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Steven Hawkins, δήλωσε ότι από τα ευρήματα της έρευνας καταδεικνύεται μία «σοκαριστική έλλειψη στοιχειώδους σεβασμού στην ιερότητα της ανθρώπινης ζωής».
 
«Αν και στις αστυνομικές αρχές παρέχεται εξουσία χρήσης θανάσιμης βίας, δεν προβλέπεται αντίστοιχη υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Είναι σοκαριστικό το γεγονός ότι αν και παραχωρείται τέτοια τεράστια εξουσία στις αρχές επιβολής του νόμου, σε τόσες πολλές Πολιτείες παρατηρείται παντελής έλλειψη κανονιστικού πλαισίου ή αδυναμία συμμόρφωσης με τα διεθνή πρότυπα», προσέθεσε ο S.Hawkins.