«Έδωσαν τα χέρια» Ευρωπαϊκή Ένωση-ΗΠΑ για τη μη έκδοση υπόπτων που μπορεί να αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή

0

Από την 1η Φεβρουαρίου 2010 τίθεται σε ισχύ η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία προβλέπει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εκδίδει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπόπτους που θα κινδύνευαν να βρεθούν εκεί αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή. «Η έκδοση προς τις ΗΠΑ από ’δω και στο εξής θα είναι δυνατή υπό τον όρο ότι δεν θα επιβληθεί η θανατική ποινή», επισήμαναν οι υπουργοί Δικαιοσύνης της Ε.Ε.
Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο, ύστερα από πολυετείς διαβουλεύσεις που είχαν ξεκινήσει την επομένη των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Έχει δε ιδιαίτερη σημασία και για τους δύο πλευρές, καθώς αποσκοπεί και στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.
Στο μεταξύ, σχεδόν την ίδια ώρα που έμπαιναν οι τελικές υπογραφές στη συμφωνία, ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Έρικ Χόλντερ, σε ομιλία του σχετικά με τον ρόλο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης στις έρευνες για την τρομοκρατία, τόνιζε πως οι αμερικανικές αρχές πρέπει να παραμένουν προσκολλημένες στον νόμο όταν διεξάγουν έρευνες για πιθανές τρομοκρατικές δραστηριότητες. «Θα είμαι ξεκάθαρος: δεν μπορούμε και δεν χρειάζεται να θυσιάζουμε τις θεμελιώδεις αξίες μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ασφάλειά μας. Η προσκόλληση στο γράμμα του νόμου ενδυναμώνει την ασφάλειά μας και αφαιρεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις τη νομιμοποίησή τους και τα βασικά τους εργαλεία στρατολόγησης», τόνισε ο κ. Χόλντερ. Και πρόσθεσε: «Όταν δεσμευόμαστε να λειτουργούμε εντός του πλαισίου του Συντάγματος, ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από τον εχθρό που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε».

Σχόλια