«Ένοχος» για εγκλήματα πολέμου ο Μπους σε συμβολική δίκη

0

Την ενοχή του Τζωρτζ Μπους του νεότερου διέγνωσε το σώμα των «δικαστών» στην συμβολική δίκη που οργάνωσε στην Μαλαισία η ανθρωπιστική ΜΚΟ «Ίδρυμα της Κουάλα Λουμπούρ για την ποινικοποίηση του πολέμου» (Kuala Lumbur Foundation to Criminalise War).

Κατηγορούμενοι στην δίκη ήταν ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους, καθώς και επτά αξιωματούχοι της αμερικανικής διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι Ντικ Τσέινι και Ντόναλντ Ράμσφελντ. Το πενταμελές πάνελ των δικαστών καταδίκασε τα στελέχη για εγκλήματα πολέμου, όπως βασανιστήρια συνδεόμενα με τις πρακτικές του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ. Στη δίκη μάλιστα προσήλθαν, ως μάρτυρες, τρεις άνδρες που ήταν κρατούμενοι των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, οι δύο εκ των οποίων στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση του Γκουαντανάμο.

Η δίκη προφανώς ήταν συμβολική και δεν έχει καμία νομική σημασία ούτε από άποψη διεθνούς, ούτε εθνικού δικαίου. Η οργάνωση εξέφρασε πάντως την ελπίδα της να γίνει κάποια στιγμή πραγματική δίκη και να μπορέσουν οι τρεις μάρτυρες-κρατούμενοι των Αμερικανών που εμφανίστηκαν στη συμβολική δίκη να δικαιωθούν για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος τους.