«Ευθύνεται ο ΟΗΕ για τη σφαγή στην Σρεμπρένιτσα»

0

Οι δικηγόροι των θυμάτων της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα κατήγγειλαν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σε ολλανδικό δικαστήριο ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ευθύνες για το ότι δεν απέτρεψαν την σφαγή χιλιάδων Βόσνιων μουσουλμάνων από σέρβικες παραστρατιωτικές δυνάμεις το 1995.
Τα θύματα ζητούν τουλάχιστον 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις.
Στη δίκη, οι οικογένειες περισσότερων από 6.000 ανδρών, μεταξύ τους και ανηλίκων, ζητούν αποζημιώσεις για το ότι τον Ιούλιο του 1995, οι Ολλανδοί κυανόκρανοι που προστάτευαν την ασφαλή περιοχή της Σρεμπρένιτσα δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την εισβολή των σερβικών δυνάμεων που οδήγησε στην σφαγή των αμάχων.
Ανεξάρτητη έκθεση το 2002 είχε επιρρίψει ευθύνες για την κακή προετοιμασία τους στα ολλανδικά στρατεύματα αλλά η κυβέρνηση της χώρας τονίζει ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους Σέρβους που προκάλεσαν τη σφαγή.
Παρά ταύτα, οι δικηγόροι της ολλανδικής κυβέρνησης επισήμαναν ότι σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ που υιοθετούν όλα τα μέλη του, δεν μπορούν να ασκηθούν διώξεις κατά του Οργανισμού σε εθνικά δικαστήρια.
Οι δικηγόροι των θυμάτων δηλώνουν ότι δεν έχουν πού αλλού να απευθυνθούν για μία δίκαιη δίκη για τις αποζημιώσεις. Προσθέτουν ότι σε περίπτωση γενοκτονιών, δεν ισχύει η ασυλία του Οργανισμού. Ένας δικηγόρος μάλιστα τόνισε ότι ο ΟΗΕ και η Ολλανδία δεν πρέπει να αλληλοκατηγορούνται και να κρύβονται για να αποφύγουν την ευθύνη τους.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται στις 10 Ιουλίου.