«Έχετε δικαίωμα σε Δικηγόρο» και στην Ε.Ε.

0

Υποχρέωση ενημέρωσης των υπόπτων εγκληματικών ενεργειών για το δικαίωμά τους να μην πουν οτιδήποτε θα επιβαρύνει τη θέση τους και το δικαίωμα άμεσης πρόσβασης σε δικηγόρο, θα έχουν εφεξής οι αστυνομικές δυνάμεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ψήφιση του σχετικής πρότασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για το δικαίωμα σε συνήγορο υπεράσπισης, καθ’ όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, κατοχυρωμένο στις ΗΠΑ, ήδη από το 1791, στο ιστορικό νομοθέτημα “Bill of Rights”.

Η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία (661 ψήφοι υπέρ έναντι μόλις 29 κατά) και βάσει της νέας ρύθμισης, θεμελιώνεται το δικαίωμα κάθε υπόπτου εγκληματικής ενέργειας, οπουδήποτε στην Ευρώπη, να απαιτεί πρόσβαση σε συνήγορο υπεράσπισης, καθ’ όλη τη διάρκεια των ποινικών διαδικασιών, από το πρώιμο στάδιο της σύλληψης, έως και την εξάντληση των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων.

«Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν κατοχυρωμένο και αναμφισβήτητο δικαίωμα στη δίκαιη δίκη», δήλωσε [Link] η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Viviane Reding. «Το δικαίωμα σε δικηγόρο αποτελεί κεντρικό σημείο των διαδικαστικών δικαιωμάτων των υπόπτων και των κατηγορουμένων και ευελπιστούμε, ότι οι υπουργοί Δικαιοσύνης των κρατών-μελών θα πράξουν τα δέοντα, ώστε το αυτονόητο αυτό δικαίωμα να βρίσκει εφαρμογή και να αποτελέσει πραγματικότητα».

 

Σχόλια