Αφγανιστάν: Άλλος ένας νόμος εις βάρος των γυναικών

0

Το Αφγανιστάν υιοθέτησε ακόμη ένα νόμο που θεσμοθετεί τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών της σιιτικής μειονότητας, ορίζοντας ότι ο σύζυγος έχει το δικαίωμα να στερήσει από τη σύζυγο την τροφή, εάν αυτή αρνηθεί να έλθει σε σεξουαλική επαφή μαζί του, καταγγέλλει με ανακοίνωση τη η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελσίνκι. (HRW).
Όπως αναφέρει η οργάνωση, η οποία κάνει λόγο για προεκλογικό τέχνασμα του προέδρου Χαμίντ Καρζάι ενόψει των προεδρικών εκλογών της 20ής Αυγούστου στις οποίες είναι υποψήφιος,
ο συγκεκριμένος νόμος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Ιουλίου.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξηγεί ακόμα στην ανακοίνωσή του ότι ο νόμος αυτός είναι παραλλαγή ενός άλλου που είχε ψηφιστεί από το Αφγανικό Κοινοβούλιο τον περασμένο Μάρτιο και υπογραφεί από τον πρόεδρο Καρζάι αλλά δεν τέθηκε σε ισχύ, καθώς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αφγανικών και διεθνών οργανώσεων.
Στο κείμενο του νέου νόμου προβλέπεται ότι ένας σύζυγος έχει το δικαίωμα να διακόψει την υλική υποστήριξη προς τη σύζυγό του, συμπεριλαμβανομένης και της τροφής, εάν εκείνη αρνηθεί να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του απαιτήσεις. Ορίζει ακόμα ότι τα παιδιά τίθενται πάντα υπό την κηδεμονία του πατέρα ή του παππού. Παράλληλα, ορίζει ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ζητήσουν την άδεια του συζύγου τους για να εργασθούν.

Σχόλια