Αφγανιστάν: Ιδρύεται Ειδικό Δικαστήριο για υπουργούς ύποπτους διαφθοράς

0

Τα γενικευμένα κρούσματα διαφθοράς στο Αφγανιστάν οδήγησαν τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, Ισχάκ Αλάκο να προτείνει την ίδρυση Ειδικού Δικαστηρίου για υπουργούς ύποπτους διαφθοράς.
Ο κ. Αλάκο δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στο Αφγανιστάν η διαφθορά έχει κορυφωθεί και ότι υπουργοί πιθανόν να έχουν εμπλακεί. Όμως, το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι υπουργοί πρέπει να δικαστούν από Ειδικό Δικαστήριο. Έχουμε, ως εκ τούτου, προτείνει στην Προεδρία και το Ανώτατο Δικαστήριο τη δημιουργία Ειδικού Δικαστηρίου».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που το Αφγανιστάν πιέζεται από τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να περιορίσει τη διαφθορά. Ουάσινγκτον και Λονδίνο έχουν καλέσει τον επανεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι να εξαλείψει τέτοια φαινόμενα, ενώ ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι δισεκατομμύρια δολάρια διεθνούς βοήθειας δεν θα χορηγηθούν στην ασιατική χώρα προτού αποδείξει ότι έχει καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη διαφθορά.
Ο Γενικός Εισαγγελέας του Αφγανιστάν εμφανίστηκε, πάντως, αισιόδοξος για την επίλυση του προβλήματος, λέγοντας: «Μπορούμε να εξαλείψουμε τη διαφθορά σε έξι μήνες –ίσως όχι κατά 100%, αλλά μπορούμε να ξαναδώσουμε ελπίδα στον κόσμο, να τον διαβεβαιώσουμε ότι μπορεί να υπολογίζει σ’ εμάς, ότι αυτό που πρέπει να γίνει θα γίνει».

Σχόλια