Αφγανιστάν: τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και καθιέρωση του λιθοβολισμού σε περιπτώσεις μοιχείας

0

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch ) ανακοίνωσε ότι το Αφγανιστάν εξετάζει το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής δια λιθοβολισμού, ως τιμωρία για «εγκλήματα ηθικής», περιλαμβανομένης της μοιχείας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης, «ομάδα εργασίας υπό το υπουργείο Δικαιοσύνης, η οποία βοηθά στη σύνταξη του νέου Ποινικού Κώδικα, έχει προτείνει την ενσωμάτωση πρόβλεψης για τα “εγκλήματα ηθικής”, περιλαμβανομένης της ερωτικής σχέσης εκτός γάμου, τα οποία θα τιμωρούνται δια λιθοβολισμού».

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάλεσε όλους τους διεθνείς χρηματοδότες να αναστείλουν τις σχετικές διαδικασίες, αν τελικά υιοθετηθεί ο νέος νόμος.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στη σχετική νομοθετική πρόταση προβλέπεται πως, αν το δικαστήριο κρίνει ότι ένα ζευγάρι διατηρεί εξωσυζυγικό δεσμό, θα πρέπει να λιθοβολούνται αμφότεροι μέχρι θανάτου. Στην περίπτωση όπου εκείνος που διαπράττει μοιχεία είναι ανύπανδρος, η ποινή θα πρέπει να διαμορφωθεί στα «100 χτυπήματα με μαστίγιο».

Προτείνεται επίσης η δημόσια εκτέλεση των ποινών, κάτι που παραπέμπει στην πρακτική των Ταλιμπάν να τιμωρούν τους κατηγορούμενους εκτελώντας τους ή λιθοβολώντας τους μέχρι θανάτου, σε δημόσιους χώρους.

Το Αφγανιστάν εργάζεται για την αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα του 1976, τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ όπως υποστηρίζει η οργάνωση, η χρήση του λιθοβολισμού ως μορφή τιμωρίας δεν προβλεπόταν σε εκείνο τον Κώδικα.

Σχόλια