Αφγανός στρέφεται κατά του βρετανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης για την παράδοσή του στις αφγανικές αρχές

0

«Πράσινο φως» έδωσε βρετανικό δικαστήριο για την εισαγωγή  σε δίκη υπόθεσης νεαρού Αφγανού, ο οποίος αμφισβητεί τη νομιμότητα της εντολής που έδωσαν οι βρετανικές αρχές για την μεταφορά του στο Αφγανιστάν, όπου κατηγορούνταν για συνεργασία με τους Ταλιμπάν. Ο Αφγανός συνελήφθη στη Βρετανία και κρατούνταν εκεί μέχρι τη μεταφορά του, ενώ μετά τη μεταφορά φαίνεται ότι υπέστη βασανιστήρια από τις  αρχές που τον ανέκριναν.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι του εικοσιτετράχρονου Serdad Mohammed ισχυρίζονται ότι ο πελάτης τους βασανίστηκε στο Αφγανιστάν από την μυστική υπηρεσία της χώρας, μέχρις ότου ομολογήσει ότι είναι μέλος των Ταλιμπάν. Η παράνομη αυτή ομολογία – προϊόν βασανιστηρίων – χρησιμοποιήθηκε για την καταδίκη του σε εξαετή φυλάκιση, ποινή την οποία και εκτίει. Δίνοντας την άδεια για εισαγωγή της υπόθεσης σε δίκη, ο δικαστής επεσήμανε ότι υπήρχε βάση εκ πρώτης όψεως στα λεγόμενα του Mohammed, διευκρινίζοντας πάντως ότι οι ισχυρισμοί του θα πρέπει να αποδειχθούν, για να νικήσει στη δικαστική διαμάχη.

Εξαιτίας του σκανδάλου που έχει προκαλέσει στη Βρετανία το ζήτημα, το Υπουργείο Άμυνας έχει προς το παρόν «παγώσει» κάθε διαδικασία αποστολής υπόπτων στο Αφγανιστάν για να διωχθούν και να δικαστούν. Εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε τα εξής: «Κάθε φορά που υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι κάποιος έχει τελέσει μία άδικη πράξη στο Αφγανιστάν, η Βρετανία έχει τη δυνατότητα να στείλει τον συλληφθέντα στο Αφγανιστάν για να δικαστεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει μέτρα για την ασφάλεια των κρατουμένων που μεταφέρονται στις αφγανικές αρχές. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν στέλνει υπόπτους σε υπηρεσίες ή μονάδες, στις οποίες κατά το χρονικό σημείο της μεταφοράς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ο κρατούμενος να υποστεί βασανιστήρια ή άλλες μορφές εξευτελιστικής μεταχείρισης».