Αφρικανοί μετανάστες ζητούν διαδηλώνοντας άσυλο στο Ισραήλ

0

Κρατώντας κεριά και φωνάζοντας “Ελευθερία” χιλιάδες αφρικανοί μετανάστες και ισραηλινοί ακτιβιστές που τους υποστηρίζουν, διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας να τους αποδοθεί άσυλο στο Ισραήλ. Η διαδήλωση ξεκίνησε από μια γειτονιά στο νότιο Τελ Αβίβ, όπου πολλοί από αυτούς διαμένουν και εργάζονται παράνομα και κατέληξε στην κεντρική πλατεία Γιτζάκ Ράμπιν.
Οι διαδηλωτές κατέκριναν την κράτηση αφρικανών μεταναστών, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Σουδάν και την Ερυθραία, σε ένα καινούριο «ανοικτό» κτήριο υπηρεσιών κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, το οποίο εγκαινιάστηκε τον περασμένο μήνα, καθώς και σε ένα αντίστοιχο κλειστό.

Το Ισραήλ από την πλευρά του, υποστηρίζει πως η κράτηση των μεταναστών οφείλεται στο ότι διασχίζουν παράνομα τα σύνορα και επειδή μένουν και εργάζονται στη χώρα παράνομα, υπενθυμίζοντας ότι χορηγεί πολλές εκατοντάδες δολάρια σε όποιο μετανάστη συμφωνεί να επιστρέψει στη χώρα του εθελοντικά.

Πολλοί μετανάστες αρνούνται ότι έφυγαν για οικονομικούς λόγους, λένε πως η ζωή τους είναι σε κίνδυνο στη χώρα καταγωγής τους και ζητούν να γίνουν αποδεκτοί ως πρόσφυγες.

Σύμφωνα με ένα νόμο που ψηφίστηκε στις 10 Δεκεμβρίου, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά μπορούν να τεθούν υπό κράτηση μέχρι και ένα χρόνο, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας κατά την οποία δεν απαιτείται δίκη. Ένα προηγούμενο σχέδιο που επέτρεπε την κράτησή τους για τρία χρόνια είχε ακυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο το Σεπτέμβριο.
 

Σχόλια