Αγωγή Βρετανού συνταξιούχου κατά της αστυνομίας επειδή τον παρακολουθούσε επί 4 χρόνια!

0

Κατά επίλεκτου τμήματος της βρετανικής αστυνομίας στράφηκε Βρετανός συνταξιούχος, κατηγορώντας τους αστυνομικούς ότι κατέγραφαν ενδελεχώς κάθε του κίνηση σε 55 διαδηλώσεις στις οποίες έλαβε μέρος επί τέσσερα χρόνια. Ο Βρετανός ισχυρίζεται ότι η αστυνομία τον είχε κατατάξει ως επικίνδυνο εξτρεμιστή και είχε φτιάξει αρχείο με τη δράση του, παρότι ο ίδιος έχει λευκό ποινικό μητρώο.

Η υπόθεση του 86χρονου John Catt κατά της μυστικής υπηρεσίας “Εθνική Μονάδα Δημοσίας Τάξης” (National Public Order Intelligence Unit) έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη Βρετανία, καθώς και άλλοι πολίτες στο παρελθόν είχαν διαμαρτυρηθεί για την αρχειοθέτηση των κινήσεών τους από το συγκεκριμένο τμήμα, χωρίς όμως να φτάσουν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ο Catt δήλωσε σοκαρισμένος, όταν πληροφορήθηκε ότι η παραπάνω αστυνομική μονάδα διατηρούσε αρχείο και των 55 διαδηλώσεων στις οποίες συμμετείχε τα τελευταία χρόνια, καταγράφοντας λεπτομερώς κάθε πληροφορία για αυτόν, από τη συνήθειά του να σχεδιάζει εικόνες των διαδηλώσεων, μέχρι και τα ρούχα που φορούσε σε κάθε μία από αυτές. Οι δικηγόροι του τόνισαν ότι θα ζητήσουν την διαγραφή όλων των αρχείων που έχει η αστυνομία για τον πελάτη τους, ο οποίος δεν έχει διαπράξει ποτέ κανένα ποινικό αδίκημα και συμμετέχει στις διαδηλώσεις με ειρηνικά μέσα.

Η “Εθνική Μονάδα Δημόσιας Τάξης” λειτουργεί μυστικά στη χώρα από το 1999 και διατηρεί αρχείο με τη δράση επικίνδυνων –κατά την εκτίμησή της- διαδηλωτών. Νομικός εκπρόσωπος της αστυνομίας επιχειρηματολόγησε ότι η μυστική παρακολούθηση αυτού του είδους δεν είναι δυσανάλογο μέτρο σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, προστασίας της δημόσιας τάξης. Ως προς τον Catt, ισχυρίστηκε ότι είχε συμμετάσχει σε διαδήλωση υπέρ του κλεισίματος αμερικανικού εργοστασίου πυρομαχικών που λειτουργεί στο Μπράιτον, σχολιάζοντας ότι η διαδήλωση αυτή ήταν παράνομη και ότι άλλοι διαδηλωτές είχαν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους σε αυτή.

«Η παρακολούθηση του Catt ήταν απαραίτητη διότι εκουσίως συμμετείχε στη διαδήλωση για το κλείσιμο της EDO. Η παρακολούθηση ήταν μέρος ενός ευρύτερου αστυνομικού σχεδίου συλλογής πληροφοριών με στόχο τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και την ελαχιστοποίηση του κινδύνου εγκληματικών συμπεριφορών κατά της δημόσιας τάξης», ανέφερε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Εφόσον το δικαστήριο δικαιώσει τον Catt, δεν αποκλείεται κι άλλοι ακτιβιστές να προσφύγουν στα δικαστήρια ζητώντας την διαγραφή των αρχείων τους από τη βάση δεδομένων της Μονάδας.

Σχόλια