Αγωγή ισπανόφωνων κατά της Υπηρεσίας Συνόρων των ΗΠΑ λόγω αδικαιολόγητων ελέγχων

0

Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η ACLU (American Civil Liberties Union) την πρακτική των  συνοριοφυλάκων (US Border Patrol), οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους σε αυτοκίνητα ισπανόφωνων χωρίς ένταλμα ή βάσιμες υποψίες. Η αγωγή ασκήθηκε ενώπιον δικαστηρίου της Ουάσινγκτον εκ μέρους τριών ισπανόφωνων εναγόντων.

Οι τρεις άνδρες ισχυρίζονται ότι έγιναν αντικείμενο ελέγχου αποκλειστικά εξαιτίας της εθνικότητας και του χρώματός τους, καθώς ούτε ένταλμα έρευνας σε βάρος τους είχε εκδοθεί, ούτε κινούσαν βάσιμες υποψίες ότι εισέρχονται παρανόμως στη χώρα. Μάλιστα, ανέφεραν ότι οι αδικαιολόγητοι έλεγχοι ατόμων από μειονοτικές ομάδες στα σύνορα έχουν καταντήσει ρουτίνα, ενώ κατήγγειλαν την άγνοια των συνοριοφυλάκων για το πλαίσιο υπό το οποίο πρέπει να ερμηνεύεται η «βάσιμη υποψία» ως εξαιρετικός λόγος περιορισμού του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών.

«Είναι παράνομη η τακτική των συνοριοφυλάκων να σταματάνε ένα όχημα χωρίς νόμιμο ένταλμα σύλληψης ή έρευνας. Κατ’ εξαίρεση, αν ο συνοριοφύλακας έχει συγκεκριμένες εύλογες υποψίες, οι οποίες θεμελιώνονται σε απτά και ειδικά περιστατικά, ότι οι επιβάτες του οχήματος διέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, τότε μόνον νομιμοποιείται να σταματήσει το όχημα και να προβεί σε έλεγχο», αναφερόταν στο δικόγραφο της αγωγής. Οι ενάγοντες διεκδικούν  αποζημίωση για την ταλαιπωρία που υπέστησαν, ενώ ζητούν να σταματήσουν οι αδικαιολόγητοι έλεγχοι, έως ότου οι συνοριοφύλακες λάβουν την κατάλληλη εκπαίδευση για το πότε θεμελιώνεται «βάσιμη υποψία ελέγχου».
Τις διακρίσεις που υφίστανται μέλη μειονοτήτων που διέρχονται από τα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ είχε επισημάνει και η Διεθνής Αμνηστία, περίπου πριν από ένα μήνα. Μάλιστα, στην έκθεση που είχε εκπονήσει η οργάνωση, αναφερόταν ότι στην άτεγκτη και διακριτική μεταχείριση των συνοριοφυλάκων αποδίδονται εν μέρει τα αυξημένα νούμερα θανάτων λαθρομεταναστών στα σύνορα.