Αγωγή κατά της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer κατέθεσε η Νιγηρία

0

Την κατηγορία ότι χορήγησε πειραματικό αντιβιοτικό σε παιδιά της Νιγηρίας το 1996, χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια, αντιμετωπίζει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer, μετά την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της η κυβέρνηση της Νιγηρίας απαιτώντας αποζημίωση ύψους 7 δισ. δολαρίων.

Εκτός από την αγωγή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νιγηρίας, η Pfizer αντιμετωπίζει και μια ξεχωριστή αγωγή από την πολιτεία του Κάνο, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Και οι δύο αγωγές αφορούν τα γεγονότα του Απριλίου 2006, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Pfizer προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την πολιτεία του Κάνο σε μια επιδημία μηνιγγίτιδας, ιλαράς και χολέρας που σκότωσε 3.000 άτομα.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η Pfizer, χωρίς να έχει λάβει άδεια, χορήγησε το πειραματικό αντιβιοτικό Trovan σε 100 παιδιά με μηνιγγίτιδα, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα έως και 11 από τα παιδιά της δοκιμής να πεθάνουν, ενώ άλλα να παρουσιάσουν εγκεφαλικές βλάβες, παράλυση, τύφλωση, κώφωση, ή άλλα προβλήματα υγείας.

Στις αγωγές εξάλλου, αναφέρεται ότι η φαρμακοβιομηχανία ευθύνεται για την καχυποψία με την οποία οι πολίτες αντιμετωπίζουν τις πολιτικές υγείας της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η Pfizer αρνείται τις κατηγορίες, τονίζοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κλινική μελέτη του Trovan το 1996 διενεργήθηκε με πλήρη γνώση της νιγηριανής κυβέρνησης και με τρόπο υπεύθυνο και ηθικό.