Αγωγή κατά της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από Ρωσίδα καταθέτρια της Λαϊκής Τράπεζας

0

Αγωγή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Eurogroup και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατέθεσε Ρωσίδα καταθέτρια της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Η εν λόγω καταθέτρια διατηρούσε λογαριασμούς συνολικού ποσού 3.300.000 ευρώ, αλλά λόγω των αποφάσεων του Eurogroup, το Μάρτιο του 2013, της επιτρέπεται πλέον να διαχειρίζεται μόνο μέχρι 100.000 ευρώ. Σύμφωνα με έναν εκ των δικηγόρων της καταθέτριας, τον κ. Γιάννο Γεωργιάδη, η αγωγή έχει κατατεθεί και αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποστολής γραπτών θέσεων από τις δυο πλευρές.

Στην αγωγή της η ενάγουσα επικαλείται παραβιάσεις από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του άρθρου 17 του χάρτη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του άρθρου 1 του πρωτοκόλλου 11 της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ζητεί αποζημίωση πέραν των 3.200.000 και επιπλέον ποσό που αντιστοιχεί στους χαμένους τόκους.

“Από τις αποφάσεις του Eurogroup, η πελάτισσά μου έχει υποστεί τεράστια ζημιά, χρήματα που προέρχονται από εργασία πολλών ετών”, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και προσθέτει: «Εμπιστεύτηκε την Κύπρο, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέθεσε χρήματα στη Λαϊκή. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι η καταπάτηση των δικαιωμάτων γίνεται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προασπίζεται και διακηρύττει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν έβαζε οποιοσδήποτε άλλος χέρι στις καταθέσεις, τότε θα μιλούσαμε για κλοπή».

Παράλληλα, η Ρωσίδα καταθέτρια έχει καταθέσει αντίστοιχη αγωγή, στις 04/11/13, εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, του Πανίκου Δημητριάδη ως Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, της Άντρης Αντωνιάδου ως Ειδικής Διαχειρίστριας της Λαϊκής, της Τράπεζας Κύπρου και μιας ελεγκτικής εταιρείας.