Αγωγή κατά του στούντιο της Fox από εκπαιδευόμενους στα γυρίσματα της ταινίας «Μαύρος Κύκνος»

0

Αγωγή κατά του κινηματογραφικού στούντιο Fox Searchlight κατέθεσαν οι Αμερικανοί Alex Footman και Eric Glatt διεκδικώντας αποζημίωση για την εργασία που προσέφεραν αμισθί ως εκπαιδευόμενοι στα γυρίσματα της βραβευμένης οσκαρικής ταινίας «Μαύρος Κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι. Το ζήτημα λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, καθώς οι δύο Αμερικανοί επιχειρούν να επεκτείνουν τα νομικά αποτελέσματα της απόφασης του ομοσπονδιακού δικαστή και σε άλλους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του ίδιου στούντιο και να θίξουν έτσι συνολικά τη νοοτροπία εκμετάλλευσης των εκπαιδευόμενων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι Footman και Glatt ισχυρίζονται ότι η εργασία που τους ανατέθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος πρακτικής άσκησης του στούντιο Fox Searchlight ήταν απαιτητική, χωρίς ιδιαίτερη εκπαιδευτική αξία, και αναλογούσε σε δουλειά η οποία θα έπρεπε να έχει ανατεθεί σε αμειβόμενους εργαζόμενους. Με αυτόν τον τρόπο το στούντιο παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, βάσει της οποίας οι μη αμειβόμενες θέσεις εκπαίδευσης διαρκούν για σύντομο χρονικό διάστημα, πρέπει απαραιτήτως να προσπορίζουν στους συμμετέχοντες εκπαιδευτικού χαρακτήρα οφέλη και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατ΄ επίφαση για την εξοικονόμηση χρημάτων από την ανάθεση σε εκπαιδευόμενους των εργασιών που θα έπρεπε να αναλάβουν κανονικά αμειβόμενοι εργαζόμενοι.

Μιλώντας στους New York Times, ο ενάγων Footman είχε καταγγείλει ότι κατά τη διάρκεια του προγράμματος και συγκεκριμένα στα γυρίσματα του «Μαύρου Κύκνου» το μόνο που έκανε ήταν να σερβίρει καφέδες, να αδειάζει τους κάδους σκουπιδιών και να καθαρίζει το γραφείο της παραγωγής. «Το μόνο πράγμα που έμαθα από αυτό το πρόγραμμα ήταν να είμαι πιο επιλεκτικός στην επιλογή εργοδότη. Ο ¨Μαύρος Κύκνος” απέφερε έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων. Αν μας πλήρωναν κάτι, δεν θα τους έκανε μεγάλη διαφορά, αλλά για μας θα έκανε», είχε πει ο Footman.

Η Fox από την πλευρά της ισχυρίζεται ότι έχει αναθεωρήσει τις πρακτικές της από τον Ιούλιο του 2010, διασφαλίζοντας ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι πληρώνονται τουλάχιστον οχτώ δολάρια την ώρα. Εφόσον η αγωγή των Αμερικανών τελεσφορήσει, οι συνέπειες θα είναι σημαντικές όχι μόνο για το στούντιο της Fox αλλά και για τα άλλα μεγάλα στούντιο παραγωγής του Χόλυγουντ.

Σχόλια