Αγωγή κατέθεσε η Yukos κατά τεσσάρων εταιριών για τον εκπλειστηριασμό της Yuganskneftegas

0

Αγωγή κατέθεσε σε δικαστήριο του Χιούστον ο υπό διάλυση ρωσικός πετρελαϊκός όμιλος Yukos σε βάρος τεσσάρων εταιριών σχετικά με το ρόλο που έπαιξαν τον περασμένο χρόνο στον αναγκαστικό εκπλειστηριασμό της βασικής θυγατρικής της εταιρίας Yuganskneftegas. Με την αγωγή, η οποία στρέφεται κατά των εταιριών Gazprom, Gazpromneft, Baikal και Rosneft, η Yukos διεδικεί αποζημίωση ύψους 20 δις δολαρίων για τις ζημίες που υπέστη εξαιτίας του πλειστηριασμού. Σημειώνεται ότι στο ίδιο δικαστήριο η εταιρία έχει καταθέσει αίτηση πτώχευσης.

Η ρήξη της Yukos με το Κρεμλίνο ξεκίνησε το 2004, όταν επιβλήθηκε στην εταιρία πρόστιμο 27 δις δολαρίων για φοροδιαφυγή και αναγκάστηκε να πουλήσει τη θυγατρική της προκειμένου να έλθει σε συμβιβασμό. Ωστόσο, η Yukos υποστηρίζει ότι η πώληση ήταν παράνομη και έχει πλέον στραφεί στην αμερικανική δικαιοσύνη για να επανακτήσει τον έλεγχο της Yuganskneftegas.

Σήμερα, η δικαστής Λετίσια Κλαρκ, που έχει αναλάβει την υπόθεση της χρεωκοπίας, θα εξετάσει κατά πόσο τα αμερικανικά δικαστήρια έχουν δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σχόλια