Αγωγή μουσουλμάνου κατά σχολής πιλότων, λόγω πολιτικής διακρίσεων

0

Αγωγή κατά αμερικανικής σχολής εκπαίδευσης πιλότων κατατέθηκε από μουσουλμάνο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο εκπαιδευτής του απαγόρευσε τη χρήση εξομοιωτή πτήσης, λόγω της θρησκείας του, ενώ τον κατήγγειλε και στο FBI.

Ο ενάγων, Khalifa Derenkai, μετανάστευσε στις ΗΠΑ από την Ερυθραία το 1987 και εργάστηκε επί σειρά ετών σε ξένες αεροπορικές εταιρείες. Το περασμένο έτος, εγγράφηκε στην σχολή εκπαίδευσης πιλότων της Pan Am, για την απόκτηση άδειας πιλότου εσωτερικών πτήσεων. Όπως αναφέρεται στην αγωγή, όταν παρουσιάστηκε σε προγραμματισμένη εξομοίωση πτήσης, ο εκπαιδευτής δεν του επέτρεψε να χρησιμοποιήσει τον εξομοιωτή, ενώ στη συνέχεια τον υπέβαλε σε γραπτή δοκιμασία, η οποία δεν αποτελεί προαπαιτούμενο της λήψης της σχετικής άδειας. Κατά την ολοκλήρωση του τεστ, εμφανίστηκαν πράκτορες της Αντιτρομοκρατικής Μονάδας του FBI, οι οποίοι ανέκριναν τον Κ.Derenkai για διάστημα μισής ώρας.

Ο ενάγων κατήγγειλε το περιστατικό στο τοπικό Τμήμα Υπηρεσιών Εργατικού Δυναμικού, το οποίο διαπίστωσε ότι υπέστη παράνομη διάκριση εκ μέρους της Pan Am, καθώς ο εν λόγω εκπαιδευτής δήλωσε στο FBI ότι ο Derenkai «του φάνηκε ύποπτος», λόγω της αφρικανικής καταγωγής του και της προϋπηρεσίας του σε σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία.

Αίτημα της αγωγής του Derenkai αποτελεί η επιδίκαση ποσού 400.000 δολαρίων, ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.