Αγωγή Νεπαλέζων κατά αμερικανικής εταιρείας για παράνομη διακίνηση ανθρώπων

0

Ένας Νεπαλέζος και οι συγγενείς 12 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο Ιράκ πριν από τέσσερα χρόνια άσκησαν αγωγή εις βάρος της αμερικανικής εταιρείας KBR, την οποία κατηγορούν για παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους των εναγόντων, τα θύματα της υπόθεσης προσελήφθησαν στο Νεπάλ για να εργαστούν σε ξενοδοχείο στην Ιορδανία. Ωστόσο, αργότερα η εταιρεία τους ανάγκασε να εργαστούν σε αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιράκ.

Δώδεκα εκ των εργαζομένων έπεσαν θύματα απαγωγής και σκοτώθηκαν από μέλη ακραίας ισλαμικής οργάνωσης κατά την μεταφορά τους στο Ιράκ.

Ο 13ος Νεπαλέζος δούλεψε παρά τη θέλησή του σε αεροπορική βάση των Αμερικανών στο Ιράκ.

Οι απαγωγείς κατέγραψαν σε βίντεο την εκτέλεση των θυμάτων τους και την ανέβασαν στο διαδίκτυο.

Το επεισόδιο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στο Νεπάλ με τους διαδηλωτές να εξαπολύουν επιθέσεις σε ένα τέμενος, σε κυβερνητικές υπηρεσίες και σε γραφεία εξεύρεσης εργασίας.

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Νεπάλ.

Η αγωγή κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες και σύμφωνα με το κατηγορητήριο “η εταιρεία KBR και η θυγατρική της Daoud & Partners φέρονται να κρύβονται πίσω από το σχέδιο της παράνομης διάκινησης των Νεπαλέζων”.

Η δικηγορική εταιρεία, η οποία έχει αναλάβει την υπόθεση των Νεπαλέζων, αναφέρει ότι οι άνδρες ήταν ηλικίας από 18 έως 27 ετών και προσελήφθησαν για να εργαστούν σε κουζίνες ξενοδοχείων και εστιατορίων στο Αμάν της Ιορδανίας. Μόλις αφίχθησαν στην Ιορδανία η εταιρεία κατέσχεσε τα διαβατήρια των εργαζομένων και τους δήλωσε ότι θα μεταβούν στο Ιράκ.

Σχόλια