Αγωγή πρώην φυλακισμένου κατά εκδοτικού οίκου για την κυκλοφορία βιβλίου με τη ζωή του

0

Αγωγή κατά του εκδοτικού οίκου HarperCollins για ενδοσυμβατική ευθύνη άσκησε ο Αμερικανός Nick Yarris ενώπιον δικαστηρίου του Λονδίνου. Η διαφορά αφορά στα απωλεσθέντα κέρδη από την δημοσίευση του βιβλίου “Seven Days to Live”, το 2008.

Πρόκειται στην ουσία για την προσωπική ιστορία του Yarris, ο οποίος καταδικάστηκε σε θανατική ποινή και έμεινε στη φυλακή για 21 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ. Ο Yarris αποφυλακίστηκε το 2004, όταν από ένα τεστ DNA αποδείχθηκε πως δεν βρισκόταν στον τόπο του εγκλήματος, ούτε ήταν ο δράστης της δολοφονίας που του αποδόθηκε. Το βιβλίο του Yarris επρόκειτο να τεθεί στην κυκλοφορία τον Ιούλιο του 2004, επειδή όμως ο συγγραφέας συνελήφθη λίγες μέρες πριν την επίσημη δημοσίευση για καλλιέργεια μαριχουάνας –κατηγορία που στη συνέχει αποσύρθηκε- , ο εκδοτικός οίκος HarperCollins αποφάσισε να ματαιώσει την έκδοση. Ωστόσο, ένας αριθμός αντιτύπων είχαν ήδη προλάβει να παραδοθούν σε μερικά βιβλιοπωλεία και εμπόρους με αποτέλεσμα το βιβλίο εν τέλει να κυκλοφορήσει στο κοινό.

Με την αγωγή του ο Yarris ισχυρίζεται ότι ο εκδοτικός οίκος παρέβη την μεταξύ τους συμφωνία με την διαρροή ορισμένων αντιτύπων, ενώ διεκδικεί αποζημίωση για τα κέρδη που απώλεσε από τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφόρησε το βιβλίο. Εκπρόσωπος των εκδόσεων HarperCollins χαρακτήρισε την αγωγή αβάσιμη και δήλωσε πως ο εκδοτικός οίκος θα αμυνθεί δικαστικά.

Σχόλια