Αγωγή των ΗΠΑ κατά επιχειρήσεων που ξέπλεναν χρήμα προς όφελος της Χεζμπολά

0

Η αγωγή ασκήθηκε σε δικαστήριο του Μανχάταν και η ενάγουσα διεκδικεί 480 εκατομμύρια δολάρια.Εναγόμενες είναι τρία λιβανέζικα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα –μία τράπεζα και δύο οίκοι συναλλαγής με έδρα τη Βηρυτό – καθώς και 30 αμερικανικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Το ποσό που ζητείται ως αποζημίωση ισούται αριθμητικά με τα παράνομα έσοδα που υποτίθεται ότι νομιμοποίησαν οι παραπάνω επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει επιπλέον πάγωμα στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων και κατάσχεση των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η αγωγή είναι μία από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα στην προσπάθεια αποδυνάμωσης της Χεζμπολά, την οποία επισήμως θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Πλήττοντας οικονομικά το δίκτυο επιχειρήσεων που διευκολύνει τη χρηματοδότηση της οργάνωσης, οι αμερικανικές αρχές επιτυγχάνουν ακριβώς αυτό. Τον Φεβρουάριο, μετά από έξι χρόνια έρευνας, η Αρχή Δίωξης Ναρκωτικών και το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών συγκέντρωσαν αρκετά στοιχεία για να προκαλέσουν το κλείσιμο μεγάλης Λιβανο-καναδικής τράπεζας και τον πλειστηριασμό της περιουσίας της. Η κυβέρνηση είχε κατηγορήσει, τότε, την τράπεζα ότι νομιμοποιούσε συστηματικά έσοδα ενός Κολομβιανού καρτέλ διακίνησης κοκαϊνης σε συνεργασία με αμερικανικές αντιπροσωπείες αυτοκινήτων.

Κατόπιν τα χρήματα μεταφέροντας στους οίκους συναλλαγής στη Βηρυτό, από όπου και ελάμβανε σχετικό μερίδιο η Χεζμπολά.Από την πλευρά της η οργάνωση απάντησε ότι οι κατηγορίες είναι αμερικανική προπαγάνδα και αρνήθηκε ότι ενεπλάκη σε οποιαδήποτε επιλήψιμη δραστηριότητα.