«Η αύξηση των πανεπιστημιακών διδάκτρων δεν προσβάλλει κανένα ανθρώπινο δικαίωμα», έκρινε δικαστήριο της Βρετανίας

0

Απορριπτική ήταν η απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου της Βρετανίας στο αίτημα δυο νεαρών μαθητών, που ζητούσαν ανάκληση του νόμου αύξησης των διδάκτρων στη χώρα λόγω αντίθεσης στην αρχή της ισότητας και προσβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι δεκαεπτάχρονοι Katy Moore και Callum Hurley προσέφυγαν στο δικαστήριο τον περασμένο Νοέμβρη αμφισβητώντας τη νομιμότητα του τριπλασιασμού των διδάκτρων φοίτησης σε βρετανικό πανεπιστήμιο στις 9.000 λίρες. Ισχυρίστηκαν ότι η κυβέρνηση δεν ερεύνησε ενδελεχώς τα ζητήματα ανισότητας που τίθενται με την αύξηση των διδάκτρων, ούτε έλαβε υπόψη τα άτομα με αναπηρία και τους υποψήφιους σπουδαστές με προέλευση από εθνικές μειονότητες.

 Τα δύο επιχειρήματα που εισέφεραν οι δικηγόροι των δύο νεαρών Βρετανών ήταν αφενός παραβίαση της διάταξης της Human Rights Act που κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αφετέρου παραβίαση των διατάξεων του νόμου κατά των φυλετικών και άλλων διακρίσεων, Race Relations, Sex Discrimination and Disability Discriminations Act. Οι δικηγόροι ισχυρίστηκαν ότι το δικαίωμα στην εκπαίδευση δεν σημαίνει μεν δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά σημαίνει ότι τα δίδακτρα θα πρέπει να είναι χαμηλά τόσο, ώστε να μην στερείται κανείς λόγω αυτών το δικαίωμά του.

Το δικαστήριο παραδέχθηκε ότι τα υψηλά δίδακτρα μπορεί να αποθαρρύνουν μερίδα νέων από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά σχολίασε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνονται υποθέσεις ότι θα αποκλειστούν οι πιο φτωχοί. Επεσήμανε επίσης ότι η ανάκληση του νόμου θα προκαλούσε «διοικητικό χάος» και είναι μέτρο δυσανάλογο συγκριτικά με το πρόβλημα που τίθεται.

Η δικηγορική Ένωση Public Interest Lawyers, που εκπροσωπούσε τους δύο μαθητές, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Στην απόφασή του το δικαστήριο συμφώνησε ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε όπως έπρεπε τις υποχρεώσεις της να ερευνά ζητήματα ανισότητας που θέτει η πολιτική της. Συμφώνησε ότι η ανάλυση που έγινε για ζητήματα ισότητας ήταν ανεπαρκής. Παρότι οι πελάτες μας είναι απογοητευμένοι που το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους, είναι ικανοποιημένοι με την αναγνώριση ότι η κυβέρνηση απέτυχε των καθηκόντων της μη λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους για την ισότητα».

Σχόλια