Αιθιοπία: Διεθνή κατακραυγή προκαλεί η καταδίκη Σουηδών δημοσιογράφων

0

Οι δύο δημοσιογράφοι απειλούνται τώρα με δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση στην επιμέτρηση της ποινής που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν από τον στρατό της χώρας πριν από έξι μήνες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με επαναστατική ομάδα σε περιοχή στα ανατολικά της Αιθιοπίας, η οποία κατοικείται από Σομαλούς. Οι αρχές της χώρας θεωρούν την επαναστατική αυτή ομάδα ως τρομοκρατική οργάνωση. Ο πρόεδρος της Ένωσης Σουηδών Δημοσιογράφων, Jonas Nordling, δήλωσε ότι η απόφαση ευθυγραμμίζεται με τη βούληση των αιθιοπικών αρχών να αποθαρρύνουν τη δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή Ogaden. «Είναι μια πολιτικά υποκινούμενη ετυμηγορία. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει εμπλοκή σε τρομοκρατική ενέργεια. Πρόκειται για δύο καταξιωμένους ρεπόρτερ που χρησιμοποίησαν  θεμιτούς και σύμφωνους με τη δημοσιογραφική δεοντολογία τρόπους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην περιοχή. Οι αρχές προσπαθούν με κάθε τρόπο να συγκαλύψουν αυτά που συμβαίνουν στην περιοχή», τόνισε.

Το ζευγάρι των δημοσιογράφων ισχυρίστηκε ότι την ώρα της σύλληψης συνέλεγε πληροφορίες εκ μέρους μιας Σουηδικής πετρελαϊκής εταιρείας που ενδιαφερόταν για πετρέλαια στην περιοχή. Ο δικαστής θεώρησε τη δικαιολογία αυτή εξαιρετικά απίθανη και έκρινε ότι οι δημοσιογράφοι συνεργάζονταν με την επαναστατική ομάδα «Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της Ογκάντεν» (Ogaden National Liberation Front). «Η δημοσιογραφία απαιτεί αμεροληψία και ισορροπία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται να παραβιάζονται οι νόμοι του κυρίαρχου κράτους. Το δικαστήριο κρίνει ότι οι κατηγορούμενοι είναι ένοχοι», ανακοίνωσε ο δικαστής. Από την πλευρά τους, οι δύο δημοσιογράφοι έχουν παραδεχθεί ότι η είσοδος τους στη χώρα έγινε παράνομα. «Είμαι δημοσιογράφος και η δουλειά μου είναι να συγκεντρώνω ειδήσεις. Είμαι ένοχος επειδή μπήκα στη χώρα παράνομα, αλλά είμαι αθώος για όλες τις άλλες κατηγορίες που μου απαγγέλλονται», είχε δηλώσει ο Schibbye στη συζήτηση της υπόθεσης τον Οκτώβρη.

Ο Σουηδός Πρωθυπουργός Fredrik Reinfeldt δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να απευθυνθεί στην κυβέρνηση της Αιθιοπίας, με σκοπό να διευθετηθεί το ζήτημα. «Αφετηρία και βασικός ισχυρισμός μας είναι ότι βρέθηκαν στη χώρα ως απεσταλμένοι δημοσιογράφοι. Είναι ανάγκη να απελευθερωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Σουηδία», είπε ο Reinfeldt.Την υπόθεση παρακολουθούν με ενδιαφέρον διπλωματικοί κύκλοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις, που παρατηρούν ότι στην Αιθιοπία οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι εργαλειοποιούνται με σκοπό την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης. Η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας Claire Beston εξέφρασε την ανησυχία της για την καταδίκη. «Πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνδρες είναι στη φυλακή, επειδή λειτούργησαν κατά συνείδηση. Η γενικολογία και η αοριστία της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας επιτρέπουν στις αρχές να ποινικοποιούν τη διαφορετική άποψη», τόνισε.