Αιφνιδιαστικές έφοδοι της Κομισιόν σε γραφεία επιχειρήσεων φυσικού αερίου

0

Οι έφοδοι έγιναν από αξιωματούχους της Κομισιόν σε 21 εταιρείες φυσικού αερίου δέκα χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τη συνδρομή των εθνικών αρχών. Ανάμεσα στα γραφεία που ερευνήθηκαν ήταν εκείνα της δημόσιας επιχείρησης φυσικού αερίου της Βουλγαρίας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Αυστρία.Τις εφόδους επιβεβαίωσε τόσο η Κομισιόν όσο και ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Γερμανίας, ενώ η αιτιολογία του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα ήταν να μη προλάβουν οι εταιρείες να συγκαλύψουν στοιχεία και αρχεία που θα πρόδιδαν την εμπλοκή τους σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραβιάσεις του ελεύθερου ανταγωνισμού.

Ο έλεγχος των γραφείων μιας εταιρείας χωρίς προηγούμενη αναγγελία είναι μία τακτική επιτρεπτή από το ευρωπαϊκό δίκαιο, όταν υπάρχουν υποψίες για αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά στην αγορά. Η διερεύνηση γίνεται πάντα με τις απαιτούμενες διατυπώσεις –παρουσία εθνικών αρχών, συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο της έρευνας, τήρηση αρχής αναλογικότητας στην προκληθείσα αναστάτωση κλπ- και δεν προδικάζει την ενοχή της εταιρείας, αλλά αποτελεί προκαταρκτικό στάδιο για εύρεση πιθανών στοιχείων κατόπιν μιας σχετικής καταγγελίας. Αυτή η ελεγκτική αρμοδιότητα της Επιτροπής διασφαλίζει από την άλλη τον σεβασμό και την εφαρμογή των διατάξεων περί ανταγωνισμού, ιδίως στον αναπτυσσόμενο και κερδοφόρο ενεργειακό τομέα, όπου υπάρχει έντονη ανάγκη συγκράτησης των τιμών υπέρ των καταναλωτών.

Εν προκειμένω, οι υποψίες της Επιτροπής επικεντρώθηκαν στον τρόπο εξασφάλισης των προμηθειών και τη διερεύνηση πιθανής κάμψης του δικαίου του ανταγωνισμού είτε με μυστικές συμφωνίες είτε με σιωπηρή, ομόφωνη τακτική των μερών. Συγκεκριμένα, ερευνήθηκε πιθανή παραβίαση των άρθρων 101 και 102 της ΣΛΕΕ, λόγω της υπερτιμολόγησης, του αποκλεισμού άλλων προμηθευτών από την είσοδο στην αγορά, του μονοπωλίου στην ανάθεση των προμηθειών και της εν γένει αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς. Πρόσφατα είχαν ερευνηθεί και τα γραφεία της Ρωσικής Gazprom στο Βερολίνο για τον ίδιο λόγο, ενώ η Κομισιόν δεσμεύτηκε και για άλλους ελέγχους.

Σχετικό Έγγραφο
 

Σχόλια