Αιγύπτιοι καταγγέλλουν βασανιστήρια στο Κουβέιτ με εντολή Μουμπάρακ

0

Αποζημίωση 380 εκατομμυρίων δολαρίων διεκδικούν εικοσιένα Αιγύπτιοι πολίτες, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι συνελήφθησαν και βασανίστηκαν από τη μυστική αστυνομία του Κουβέιτ, κατ’ εντολή του πρώην Αιγύπτιου Προέδρου Μουμπάρακ. Οι καταγγέλλοντες δήλωσαν ότι συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν για πολλές ώρες στο Κυβέϊτ και τελικά απελάθηκαν στην Αίγυπτο, με μόνη αιτιολογία την πολιτική στήριξη στην Αιγυπτιακή Ένωση για την Αλλαγή (Egyptian Association for Change), μια οργάνωση με παρακλάδια στην Αίγυπτο, τις ΗΠΑ και το Κουβέιτ.

Μετά την ανεπιτυχή εξάντληση των ενδίκων μέσων στο Κουβέιτ, οι ενάγοντες άσκησαν αγωγή στο αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν κατά του Εμίρη του Κουβέιτ, του Αρχηγού του Βασιλικού Συμβουλίου, του Υπουργού Εσωτερικών και δύο αξιωματούχων της αστυνομίας. Οι εναγόμενοι κατηγορούνται ότι διέταξαν τη σύλληψη των εναγομένων για δύο λόγους, αφενός διότι αυτό τους ζητήθηκε από τον Μουμπάρακ, αφετέρου διότι ο σεΐχης του Κουβέιτ αντιμετώπιζε εχθρικά τα δημοκρατικά ιδεώδη των πολιτικών αντιφρονούντων που υποστήριζαν την Αιγυπτιακή Ένωση για την Αλλαγή.

Στο κείμενο της αγωγής μεταξύ άλλων αναφέρεται: «Μετά την σύλληψη οι εναγόμενοι κρατούνταν σε ατομικά, μικροσκοπικά κελιά, με άσχημη υγιεινή και χωρίς παράθυρα. Τα φώτα παρέμεναν ανοιχτά όλο το 24ωρο, εμποδίζοντας τον ύπνο. Οι εναγόμενοι δεν επικοινωνούσαν μεταξύ τους, τα κινητά τους τηλέφωνα κατασχέθηκαν, τους αρνήθηκαν το αίτημα για διορισμό συνηγόρου, κρατήθηκαν παρανόμως χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία ή να έχει δοθεί δικαστική εντολή». Όπως δηλώνουν οι ενάγοντες τα βασανιστήρια που υπέστησαν τους προκάλεσαν ανεπανόρθωτες σωματικές βλάβες, ζημιές στη σπονδυλική στήλη, μόνιμα τραύματα και αναπηρίες. Ισχυρίζονται επίσης πως οι αστυνομικοί υπάλληλοι που έκαναν τα βασανιστήρια, στη συνέχεια προήχθησαν στην ιεραρχία, ενώ όλη η περιουσία που οι είχαν οι ίδιοι στο Κουβέιτ δημεύθηκε.

Οι ενάγοντες ζητούν αποζημίωση για τις περιουσιακές απώλειες, την πρόκληση σωματικής βλάβης και τον ηθικό εξευτελισμό, ενώ επικαλούνται το Νόμο Προστασίας των Θυμάτων Βασανιστηρίων καθώς και το Δίκαιο των Εθνών.

Σχόλια