Αίγυπτος: 15 χρόνια κάθειρξη σε blogger-ακτιβιστή

0

Σε 15 χρόνια κάθειρξη καταδίκασε δικαστήριο της Αιγύπτου τον γνωστό blogger και ακτιβιστή Αλάα Αμπντέλ Φάταχ για παραβίαση του νόμου που απαγορεύει τις διαδηλώσεις και για άλλες κατηγορίες.

Ο Αμπντέλ Φάταχ ήταν ένας από τους πιο ενεργούς ηγέτες του κινήματος κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, που τελικά μετά από πλήθος διαδηλώσεων και αναταραχών, ανετράπη το 2011.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο γνωστός blogger μαζί με άλλα 24 άτομα, συνελήφθη για συμμετοχή σε μία διαδήλωση έξω από τη Γερουσία, κατά της διευρυμένης στρατιωτικής εξουσίας υπό την μεταβατική κυβέρνηση και στα τέλη Μαρτίου, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Εκείνη τη μέρα, στο κτίριο της Γερουσίας, συνεδρίαζε μια επιτροπή για την εκπόνηση του νέου Συντάγματος το οποίο θα παραχωρούσε στο στρατό περισσότερες εξουσίες ως προς την επιλογή του υπουργού Άμυνας και ως προς το δικαίωμα να δικάζει πολίτες σε στρατοδικεία.

Ο γνωστός στη χώρα του ακτιβιστής, καταδικάστηκε βάσει νόμου που ψηφίστηκε τον περασμένο χρόνο και δίνει στο υπουργείο Εσωτερικών το δικαίωμα να απαγορεύει συγκεντρώσεις περισσοτέρων από δέκα ατόμων σε δημόσιο χώρο, επομένως απαγορεύει εντελώς τις διαδηλώσεις, κάτι που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ήδη, οργανισμοί και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως καταγγέλλουν τον νόμο ως αυταρχικό και καλούν την Αίγυπτο να τον αποσύρει, καθώς παραβιάζει την πολιτική ελευθερία και έκφραση τω πολιτών.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η απόφαση έρχεται τρεις ημέρες μετά την επίσημη ανάληψη της προεδρίας από τον πρώην στρατηγό Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

 

Σχόλια