Αίγυπτος: Ψήφιση νέου αντιτρομοκρατικού νόμου

0

Στην ψήφιση νέου αντιτρομοκρατικού νόμου προχωρεί η αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε απάντηση επίθεσης που δέχτηκε το Πανεπιστήμιο του Καΐρου. Ο νέος νόμος αποσκοπεί στην αποτροπή της πρόσφατα κλιμακούμενης τρομοκρατικής βίας στην Αίγυπτο, μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Συγκεκριμένες λεπτομέρειες του νόμου δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται σε αυτόν και η ποινή του θανάτου για όσους κριθούν ένοχοι για τρομοκρατία, ενώ θα ενισχυθούν και οι ποινές για όσους προωθούν τρομοκρατικές ενέργειες.

Από το 2011 και την αιγυπτιακή εξέγερση που ανέτρεψε τον πρώην πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, σε εξέλιξη βρίσκονται πολλές πολιτικές διαμάχες στη χώρα. Μεγάλο μέρος των συγκρούσεων αυτών έχει ως αντιπάλους τους υποστηρικτές του πολιτικού κόμματος του Morsi “Μουσουλμανική Αδελφότητα” και τους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης. Οι συγκρούσεις εντάθηκαν ιδιαίτερα μετά την επίσημη απαγόρευση της Αδελφότητας το Σεπτέμβριο του 2013, αφού χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω των πολλών επιθέσεων που είχε πραγματοποιήσει.

Τον περασμένο μήνα αιγυπτιακό δικαστήριο καταδίκασε 33 υποστηρικτές του Morsi,  σε  έξι χρόνια για διαμαρτυρία χωρίς άδεια από τις αρμόδιες αρχές, ενώ σε θάνατο καταδικάστηκαν 531 υποστηρικτές του τον Μάρτιο, για επίθεση κατά αστυνομικών. Το νομοσχέδιο έχει σταλεί στο προσωρινό Πρόεδρο Adly Mansour για τελική έγκριση.

Σχόλια