Αίγυπτος: Διακοπή λειτουργίας του Al Jazeera και του δικτύου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας

0

Τη διακοπή λειτουργίας τεσσάρων τηλεοπτικών δικτύων διέταξε το διοικητικό δικαστήριο του Καΐρου, μεταξύ των οποίων του Al Jazeera Αιγύπτου και του τηλεοπτικού δικτύου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της οργάνωσης από την οποία προέρχεται ο πρώην Πρόεδρος Mohammed Morsi.

Το Al Jazeera είχε καταγγείλει πρόσφατα τη διεξαγωγή «εκστρατείας» εναντίον του, αναφέροντας έρευνες στα γραφεία του και κατάσχεση υλικού, καθώς και την απέλαση τριών ξένων ανταποκριτών που εργάζονταν για το αγγλόφωνο τμήμα του δικτύου. Σύμφωνα δε με το αραβόφωνο τμήμα, ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης του αιγυπτιακού σταθμού, βρίσκονται υπό αδικαιολόγητη κράτηση, για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η διαταγή διακοπής λειτουργίας των ως άνω δικτύων αποτελεί εξέλιξη των κατηγοριών των τοπικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αιγυπτιακών αρχών, για μεροληπτική κάλυψη των αιματηρών γεγονότων και διαδηλώσεων που ακολούθησαν την αποπομπή του Mohammed Morsi από την εξουσία. Σύμφωνα δε με τις σχετικές δικαστικές διαταγές, οι επίμαχοι τηλεοπτικοί σταθμοί «προσέβαλαν την εθνική ενότητα» και «υποκινούσαν το μίσος» ανάμεσα στις διάφορες θρησκευτικές ομάδες της Αιγύπτου.
 

Σχόλια