Αίγυπτος: Δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές με σοβαρές ελλείψεις

0

Το δημοψήφισμα που έρχεται μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, θεωρείται η πρώτη πράξη στη δύσκολη προσπάθεια επανόδου της χώρας στην ομαλότητα.

Από την έκβαση του δημοψηφίσματος πρόκειται να καθοριστεί και η υποψηφιότητα του στρατηγού αλ Σίσι για την προεδρία της Αιγύπτου στις εκλογές που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο, σοβαρές επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί για τη διαδικασία που ακολουθείται από ομάδες ξένων ειδικών όπως η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) η οποία διαπιστώνει «σοβαρές ελλείψεις», υποστηρίζοντας ότι η εκστρατεία πριν το δημοψήφισμα και η παρουσίαση της θέσης υπέρ ή κατά γίνεται σε κλίμα «εκφοβισμού και καταπίεσης».

Ομάδα προσωπικοτήτων «εγνωσμένου κύρους», στην οποία συμμετείχαν μόνο δύο ισλαμιστές έχει εργαστεί πάνω στις προτεινόμενες συνταγματικές αλλαγές οι οποίες ενισχύουν τον στρατό, τη δικαιοσύνη και την αστυνομία -και ακυρώνουν ουσιαστικά τις παρεμβάσεις στο Σύνταγμα που είχαν κάνει οι ισλαμιστές πριν από έναν χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι και εκείνες οι αλλαγές είχαν κυρωθεί έπειτα από δημοψήφισμα.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, που μετά την ανατροπή του Μόρσι έχουν αποκλειστεί, κάλεσαν σε μποϊκοτάζ της κάλπης αντί για καταψήφιση των τροποποιήσεων.