Αίγυπτος: Εκτός νόμου οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι

0

Την απαγόρευση κάθε δραστηριοποίησης της ισλαμιστικής, πολιτικής οργάνωσης των “Αδελφών Μουσουλμάνων” αποφάσισε η αιγυπτιακή δικαοσύνη, διατάσσοντας παράλληλα την κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων, στα πλαίσια της καταστολής της ομάδας από τη στρατιωτική κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του Καΐρου, η απαγόρευση θα ισχύει για κάθε οργανισμό και ομάδα που συνδέεται με τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους”, συμπεριλαμβανομένου του πολιτικού βραχίονα της οργάνωσης, του κόμματος “Ελευθερίας και Δικαιοσύνης”. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας να διαλύσουν το τεράστιο δίκτυο κοινωνικής και πολιτικής παρουσίας που έχει οικοδομήσει η Αδελφότητα, σε όλη την αιγυπτιακή επικράτεια.
Σημειώνεται, ότι Αδελφοί Μουσουλμάνοι λειτουργούσαν στο περιθώριο του νόμου, ως απαγορευμένη οργάνωση, για το μεγαλύτερο διάστημα των 85 χρόνων ύπαρξής τους, ωστόσο νομιμοποιήθηκαν μετά την ανατροπή του πρώην Προέδρου Hosni Mubarak, οπότε και τους επετράπη να λειτουργούν και να δραστηριοποιούνται ελεύθερα, ως πολιτική παράταξη. Η πορεία τους έκτοτε υπήρξε ανοδική, με αποκορύφωμα την ανάδειξη του Mohammed Morsi στο προεδρικό αξίωμα το 2012, από το οποίο όμως εξέπεσε τον περασμένο Ιούλιο.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί αν η οργάνωση προτίθεται να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου.
 

Σχόλια