Αίγυπτος: Καταδίκη φοιτητή λόγω αθεΐας

0

Ένας 21χρονος Αιγύπτιος φοιτητής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τριών ετών, για ανάρτησή του στο Facebook, με την οποία δήλωνε άθεος και ως εκ τούτου διέπραξε προσβολή του Ισλάμ, κατά την κρίση του δικαστηρίου.

Ο φοιτητής είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ βρισκόταν σε καφετέρια του Καΐρου. Η αστυνομία τότε είχε προχωρήσει και σε κλείσιμο της καφετέριας, επειδή θεωρούνταν τόπος συνάθροισης άθεων και διάδοσης αντιισλαμικών ιδεών. Τελικά, ο καταδικασθείς φοιτητής αφέθηκε ελεύθερος με την πληρωμή εγγύησης, ενώ αναμένεται τους επόμενους μήνες η συζήτηση της έφεσής του.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης της χώρας, η Αίγυπτος είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό άθεων στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα,από το 2011 έως το 2013, τα αιγυπτιακά δικαστήρια καταδίκασαν 27 από 42 κατηγορουμένους με την κατηγορία της περιύβρισης της θρησκείας. Όπως σημειώνουν ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αθεΐα καθεαυτή δεν είναι παράνομη στην Αίγυπτο, γι αυτό οι πολίτες που δηλώνουν άθεοι διώκονται βάσει νόμων περί βλασφημίας.
 

Σχόλια