Αίγυπτος : λήξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης με δικαστική απόφαση

0

Αιγυπτιακό δικαστήριο έκρινε ότι έχει λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, στα μέσα Αυγούστου.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 14 Αυγούστου, μετά τις βίαιες ταραχές και την αιματηρή καταστολή των κινητοποιήσεων των υποστηρικτών του ανατραπέντος Μοχάμεντ Μόρσι στο Κάιρο.Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την οποία οι δυνάμεις ασφαλείας απέκτησαν διευρυμένες εξουσίες, θεωρήθηκε μέσο καταστολής των υποστηρικτών του Μόρσι.

Η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή που εξέδωσε σημείωσε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου, όμως αναμένει μια επίσημη ενημέρωση προτού προχωρήσει στην εφαρμογή της.

«Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση της δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση αναμένει να δει το κείμενο της απόφασης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός της. Ο μεταβατικός πρόεδρος ετοιμάζεται να επικυρώσει μια τροπολογία θεσπίζοντας περιορισμούς όσον αφορά τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας. Ωστόσο, το νομοσχέδιο αυτό έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις ακόμη και μεταξύ μελών της κυβέρνησης.

Σχόλια