Αίγυπτος: Ποινή τριετούς φυλάκισης στον Mubarak, λόγω υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος

0

 

Το Εφετείο του Καΐρου καταδίκασε το περασμένο Σάββατο τον πρώην πρόεδρο της χώρας Hosni Mubarak και τους δύο γιους του, επιβάλλοντας τους ποινή τριετούς φυλάκισης, σε υπόθεση υπεξαίρεσης εκατομμυρίων από τα κρατικά ταμεία. Όμως, δεν είναι βέβαιη η έκτιση της ποινής, καθώς είναι πιθανός ο συμψηφισμός της καταδίκης των τριών ανδρών με το χρόνο τον οποίο εξέτισαν ήδη, υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Mubarak και οι γιοι του καταδικάστηκαν για δεύτερη φορά στην υπόθεση αυτή, καθώς το Εφετείο είχε ζητήσει την επανάληψη της δίκης, ακυρώνοντας την πρώτη καταδίκη. Κατά την αρχική δίκη, η οποία έλαβε χώρα το Μάιο του περασμένου έτους, επιβλήθηκε η ίδια ποινή στους κατηγορούμενους, καθώς κρίθηκαν ένοχοι υπεξαίρεσης δημοσίου χρήματος, το οποίο χρησιμοποίησαν για την ανακαίνιση ιδιοκτησιών της οικογένειας τους.

Οι πολέμιοι του Mubarak, ισχυρίζονται ότι η γενικότερη μεταχείριση του πρώην προέδρου από τα δικαστήρια της χώρας όσον αφορά τα διάφορα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται, είναι υπέρμετρα επιεικής. “Δεδομένης της θηριώδους κατάχρησης της εξουσίας του κατά τα τριάντα έτη της διακυβέρνησης του, η συγκεκριμένη ποινή είναι επιεικέστατη, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τη δίκη του πρώην προέδρου Mohammed Morsi, και καταδεικνύει το μεγάλο βαθμό πολιτικοποίησης του αιγυπτιακού δικαστικού σώματος”, δήλωσε ο Omar Ashour, λέκτορας Αραβικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Exeter.

Σχόλια